fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVilson: Lideri EU da ubrzaju proces integracija zbog rata u Ukrajini

Vilson: Lideri EU da ubrzaju proces integracija zbog rata u Ukrajini

Podgorica, (MINA) – Rat u Ukrajini trebalo bi da bude poziv liderima Evropske unije (EU) da ubrzaju proces evropskih integracija regiona, smatra predsjednik američke Nacionalne zadužbine za demokratiju Dejmon Vilson.

On je, komentarišući trenutna dešavanja u Crnoj Gori, za Televiziju Crne Gore kazao da je to odlika zdravog demokratskog razvoja.

Vilson je istakao da su političke promjene i turbulencije u Crnoj Gori sastavni dio demokratskog razvoja jedne države, naročito tranzicione.

“Crna Gora je do sada prošla kroz jedan veoma uspješan tranzicioni period. Tokom boravka u vašoj zemlji, sreo sam se sa predsjednikom i premijerom. Ovo što se trenutno dešava je zdrav demokratski razvoj”, rekao je Vilson prenosi portal RTCG.

Prema njegovim riječima, to je važno za Crnu Goru, da bude zdravo društvo u NATO savezu, i da ima jaku osnovu da se pridruži EU.

Vilson je naveo da nije bilo puno rezultata u prošlosti, ali da postoji nada da se okreće nova stranica pravde u Crnoj Gori.

“Vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je nešto najvažnije. Bitno je da država pokaže da ima moć da se izbori sa tim pošastima, kao i da sudski sistem sprovodi fer postupke”, dodao je Vilson.

On je ocijenio da mladi žele pravdu, bolje mogućnosti za građenje svoje budućnosti, ali i da se rasvijetle kriminalna djela iz prošloti.

Vilson je kazao da se, kako se ružne lekcije iz prošlosti ne bi ponavljale, moraju ubrzati evropske integracije regiona.

Ukoliko to ne shvate zapadni lideri, kako je kazao, to će biti greška koja sa sobom nosi ozbiljne posljedice po bezbjednost regiona.

On je istakao da je rat u Ukrajini poziv za buđenje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije