fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaU Savjetu Evrope nema mjesta za agresora

U Savjetu Evrope nema mjesta za agresora

Podgorica, (MINA) – Parlamentarna Skupština (PS) Savjeta Evrope (SE) predložiće Odboru ministara te organizacije da zatraži od Rusije da se povuče iz SE.

To se navodi u dokumentu koji je predložen na usvajanje PS SE, uz poruku da u “zajedničkom evropskom domu nema mjesta za agresora“.

U nacrtu rezolucije, koja bi trebalo da bude usvojena danas, PS SE najoštrije je osudila rusku agresiju na Ukrajinu i solidariše se sa Ukrajinom i njenim narodom.

„Ponovno potvrđujući svoju nepokolebljivu podrsku suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica“, kaže se u nacrtu tog dokumenta.

Navodi se da je agresorski rat Rusije protiv Ukrajine suprotan međunarodnom pravu, ozbiljno kršenje Statuta SE i suprotan obavezama koje je Rusija preuzela nakon pristupanja.

U nacrtu rezolucije navodi se da „u zajedničkom evropskom domu nema mjesta za agresora“.

„Odbor ministara trebao bi zatražiti od Rusije da se povuče iz Savjeta Evrope. Ako Rusija ne udovolji zahtjevu, Odbor ministara trebao bi predvidjeti neposredan mogući datum od kada bi Rusija prestala biti članica Savjeta Evrope“, kaže se u dokumentu.

Poslanik Demokratske partije socijalista, Predrag Sekulić, kazao je agenciji MINA da će rezolucija PS SE, bez ikakve dileme, biti usvojena danas.

Prema njegovim riječima, oštrina nacrta rezolucije govori u prilog jedinstvu Evrope kada je u pitanju osuda brutalne agresije Rusije nad Ukrajinom.

„Ovakav oštar stav Parlamentarne skupštine podržan je od svih političkih grupa i sigurno je da će biti usvojen do kraja dana na vanrednoj sjednici PS SE posvećenoj ratu u Ukrajini“, rekao je Sekulić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije