fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaŠic: Za Njemačku važno da Crna Gora ostane na evropskom kursu

Šic: Za Njemačku važno da Crna Gora ostane na evropskom kursu

Podgorica, (MINA) – Njemačka će nastaviti da detaljno prati situaciju u Crnoj Gori, poručila je izaslanica njemačkog Ministarstva vanjskih poslova za Jugoistočnu Evropu, Tursku, OEBS i Savjet Evrope, Suzana Šic.

Šic je, tokom sastanka sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, navela da je za Njemačku važno da Crna Gora ostane na evropskom kursu.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, ona je poručila da Crna Gora može računati da će Berlin podržavati proevropske i reformske politike u državi.

“Pomoć koju Njemačka pruža Crnoj Gori u suočavanju sa pandemijom je jasan signal solidarnosti”, rekla je Šic.

Ona je navela da Njemačka prepoznaje da su zemlje Zapadnog Balkana u kritičnoj fazi, kao i da su otvorena određena pitanja sumnje ili rezerve prema politici proširenja.

Kako je poručila, Njemačka vjeruje da nastavak evropskog puta nema alternativu i da region Zapadnog Balkana, kao dio Evrope, mora postati i dio Evropske unije (EU).

“Za Njemačku je važno da Crna Gora ostane na evropskom kursu, nastaviće da detaljno prati situaciju u zemlji, a Crna Gora može računati da će Berlin podržavati proevropske i reformske politike u državi”, rekla je Šic.

Đukanović je, kako su naveli iz njegovog kabineta, pozdravio sveukupne međudržavne odnose Crne Gore i Njemačke, koje, kako je naveo, karakteriše intenzivna saradnja na svim poljima, dijalog na visokom nivou i konstantan trend unapređenja.

On je ukazao na važnost održavanja frekventnog političkog dijaloga sa Berlinom, kroz nastavak posjeta na visokom i radnom nivou, što je, kako je ocijenio, dragocjeno za Crnu Goru.

On je posebno istakao dobru saradnju u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova, kao i kulturi i prosvjeti, sa izraženim interesovanjem za unapređenje ekonomske saradnje.

Uz čvrsto uvjerenje da je formula za stabilnost ovog regiona integracija, Đukanović je iskazao interes za dalju saradnju sa Njemačkom u prioritetnim oblastima daljeg procesa pridruživanja.

“On je istakao neophodnost obnove snažnog reformskog napora, koji je u ozbiljnom zastoju i koji je neophodan za savladavanje ključnih izazova u poglavljima 23 i 24”, kazali su iz Đukanovićevog kabineta.

Kako je saopšteno, Đukanović i Šic su razmijenili mišljenja o regionu i perspektivi daljeg razvoja odnosa, imajući u vidu, kako su kazali, pokušaje da se evropska perspektiva Zapadog Balkana odloži ili spriječi.

“Oni su kazali da, u tom kontekstu, za Crnu Goru, nakon članstva u NATO, nema povratka nazad”, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije