fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaPropisati da najmanje jedan potpredsjednik Skupštine bude žena

Propisati da najmanje jedan potpredsjednik Skupštine bude žena

Podgorica, (MINA) – Ženska politička mreža (ŽPM) zatražila je od Radne grupe za izradu Predloga izmjena i dopuna Poslovnika Skupštine da izmjenama tog akta bude propisano da najmanje jedan potpredsjednik parlamenta mora biti žena.

ŽPM je u inicijativi upućenoj članovima i članicama Radne grupe ukazala da je, od uvođenja višestranačja, samo jedna žena bila na čelu Skupštine, a da je prije par dana Branka Bošnjak izabrana za potpredsjednicu parlamenta kao prva žena na toj funkciji.

U ŽPM smatraju da je izbor Bošnjak značajan iskorak u osnaživanju položaja žena na mjestima odlučivanja, a naročito na rukovodećim pozicijama u Skupštini Crne Gore.

Komentarišući raspravu o izboru Bošnjak, iz ŽPM su naglasili da način argumentacije koja je korišćena tim povodom na plenumu dodatno ohrabruje i stvara uvjerenje da je i u Crnoj Gori konačno podignuta svijest o neophodnosti pozicioniranja žena na mjestima rukovođenja u Skupštini.

“Posebno ukazujemo na činjenicu da su predstavnici gotovo svih klubova i vlasti i opozicije, bez obzira na njihov način glasanja, u svojim diskusijama jasno naglašavali važnost izbora žene na mjesto potpredsjednika Skupštine”, kaže se u saopštenju ŽPM.

Navodi se da zahtjev da se propiše kao obaveza da najmanje jedan potpredsjednik Skupštine mora biti žena, proizilazi iz činjenice da dosadašnja praksa u Crnoj Gori govori da se značajni iskoraci u ostvarivanju rodne ravnopravnosti na mjestima odlučivanja ostvaruju samo kada je to propisano kao imperativna zakonska obaveza.

Ukazuje se da je istovremeno u zemljama okruženja više puta na čelu parlamenta bila žena, a u nekim državama i u par mandata.

Iz ŽPM su kazali da je u gotovo svim zemljama okruženja tokom posljednjih desetak godina na mjestu potpredsjednika najmanje jedna žena i da je to potpuno uobičajena praksa do mjere da nikad nije ni postojala potreba da se to i konkretno propiše.

“Kako bi se otklonio rizik da napredak ostvaren izborom Bošnjak ne bude samo privremen i obezbijedio kontinuitet u pozicioniranju žena u rukovodstvu Skupštine, smatramo neophodnim da se obavezujućom normom u Poslovniku obezbijedi da i u budućem periodu zadržimo dostignuti napredak”, rekli su iz ŽPM.

Oni su poručili da vjeruju da će se naglašena rodna osviješćenost, koju su pokazali predstavnici partija u diskusijama povodom izbora Bošnjak, potvrditi i kroz srazmjeran nivo spremnosti da podrže inicijativu i usvajanjem ove imperativne norme obezbjede očuvanje dostignutog napretka.

Najčitanije