fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaKoprivica: Novi Tužilački savjet neće raditi po političkim instrukcijama

Koprivica: Novi Tužilački savjet neće raditi po političkim instrukcijama

Podgorica, (MINA) – Novi Tužilački savjet neće raditi po političkim instrukcijama, već po Ustavu i zakonu, za pravdu i narod Crne Gore, poručio je poslanik Demokrata Momo Koprivica.

On je kazao da je, nakon što su članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i odbranu Skupštine Crne Gore utvrdili listu kandidata za Tužilački savjet iz reda uglednih pravnika, svakom jasno da se višemjesečna borba Demokrata isplatila.

“I da će država dobiti politički nepristrasan i profesionalan Tužilački savjet koji će kao takav biti snažan zamajac u borbi protiv sistemske korupcije i organizovanog kriminala, dakle onih društvenih bolesti koje u odveć dugom trajanju razjedaju društveno tkivo naše zemlje”, dodao je Koprivica.

On je podsjetio da su četiri kandidata dobila potrebnu većinu, a to su Siniša Gazivoda, koji je dobio osam glasova, Miloš Vuksanović, Borivoje Đukanović i Filip Jovović sa po sedam glasova.

Koprivica, koji je i predsjednik skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, kazao je da su Demokrate insistirale da izbor četiri člana iz reda uglednih pravnika bude nepristrasan i da se konačno prekine praksa biranja politički podobnih i partijski poslušnih članova.

“I da naša borba nije bila tako odlučna i čvrsta, da je ustuknula pred medijskom harangom koja se protiv ovog našeg principa vodi već mjesecima raznim dezavuacijama, pogrešnim interpretacijama, a nerijetko i čistim podmetačinama, Crna Gora bi danas imala politički Tužilački savjet”, ocijenio je Koprivica.

To je, kako je dodao, u potpunosti suprotstavljeno interesima društva i iskazu volje koju su građani dali na parlamentarnim izborima da se nakon decenija pogrešnog pristupa ovog puta krene kako jedino treba, a evidentno je i parlamentarna većina pokazala snažno opredjeljenje za opšti interes.

“Za razliku od ranijeg sastava, novi Tužilački savjet neće raditi po političkim instrukcijama već po Ustavu i zakonu, za pravdu i narod Crne Gore”, istakao je Koprivica.

Koprivica je ocijenio da su njihov zahtjev napadali oni koji i dalje žele partijske tužioce, zavisno i korumpirano Tužilaštvo, a kako je kazao, na sreću svih građana u toj borbi su izgubili.

“Izgubili su jer smo svakim potezom čuvali dignitet procesa i obezbijedili maksimalnu transparentnost, pa danas niko ne može uprijeti u bilo kog kandidata i označiti ga da je partijski obojen”, rekao je Koprivica.

On je kazao da se zato danas krajnje jasno vidi da borba koju su vodile i dobile Demokrate nije bila podrška nikom i borba za bilo koga osim za narod Crne Gore.

“Hvala građanima koji su nam dali snage da izdržimo do kraja u borbi za nezavisan Tužilački savjet, jer samo je ovakav savjet garant neselektivne borbe protiv korupcije i kriminala što predstavlja vitalni interes ove zemlje i svih njenih građana”, dodao je Koprivica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije