fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaBečić: Crna Gora će se sjećati Aleksandra Dubčeka

Bečić: Crna Gora će se sjećati Aleksandra Dubčeka

Podgorica, (MINA) – Crna Gora će se sjećati slovačkog velikana Aleksandra Dubčeka poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić na otvaranju izložbe “Sloboda s ljudskim licem – 100. godišnjica rođenja Aleksandra Dubčeka“.

Kako su naveli iz crnogorske Skupštine, Bečić je istakao da je stogodišnjica rođenja Dubčeka povod da se i u Crnoj Gori slavi njegovo ime i time doprinosi miru, toleranciji, međuvjerskom i međuetničkom skladu i suživotu.

„To je upravo Dubček cijelog svog života i činio, i kao „običan” građanin, i kao državnik“, rekao je Bečić.

On je naveo da je Dubček nekoliko godina bio i predsjednik parlamenta Čehoslovačke, što je, kako je dodao Bečić, razlog više da se u Skupštini organizuje takva izložba.

„Tu, i druge važne državne funkcije, obavljao je u najboljem interesu svog naroda, a naročito je vodio računa o siromašnim sunarodnicima i marginalnim društvenim grupama u državi kojoj je dao sve što je imao“, kazao je Bečić.

Dubček je, kako je istakao Bečić, bio simbol borbe protiv nacizma i svih oblika fašizma.

„Da ne postoji ništa drugo do ta njegova karakteristika, uvriježena duboko u njegovom biću, on bi zaslužio današnji svojevrsni omaž u skupštinskom zdanju države koja je ove godine obilježila 80 godina od izbijanja Trinaestojulskog ustanka“, naveo je Bečić.

On je istakao da Crna Gora slavi svoju antifašističku tradiciju i da zato ima čast da slavi svakog pripadnika ljudskog roda koji voli sve ljude, bez obzira na bilo koju njihovu pripadnost i posebnost.

„Obećavam da ćemo ga se sjećati i u narednim godinama. Tako nešto dugujemo Dubčeku i svojoj antifašističkoj tradiciji”, rekao je Bečić.

On je naglasio da slaviti rođenje Dubčeka znači slaviti antifašizam i humanost.

“To znači slaviti jednakost, ravnopravnost, slobodu, ljudska prava i sve ono što i ova Skupština i ja lično slavimo i za šta se zalažemo“, zaključio je predsjednik Bečić.

Ambasador Slovačke u Crnoj Gori Boris Gandel je istakao da se Dubček neizbrisivo upisao u istoriju slovačkog naroda kao važna ličnost.

“Zahvaljujem svima što ste došli da odate počast sjećanju na njega. Mnogo cijenim činjenicu da sam bio u mogućnosti da otvorim ovu izložbu u crnogorskom Parlamentu“, poručio je Gandel.

Iz Skupštine su naveli da su na izložbi predstavljene fotografije iz Dubčekove političke karijere.

“Izložbu posvećenu liku i djelu jednog od najpoznatijih političara Evrope XX vijeka organizuje Skupština Crne Gore u saradnji sa Ambasadom Slovačke Republike u Podgorici”, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, postavka izložbe biće dostupna zainteresovanim građanima od 29. novembra do 3. decembra u holu i ispred zgrade Skupštine.
Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije