fbpx
NaslovnicaCrna GoraPod nadzorom zbog koronavirusa 382 osobe

Pod nadzorom zbog koronavirusa 382 osobe

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom zbog koronavirusa nalaze se 382 osobe, a od toga broja Institutu za javno zdravlje (IJZ) javlja se 267 osoba.

Iz IJZ-a agenciji MINA su kazali da su sve osobe dobrog opšteg stanja i da ne pokazuju simptome respiratornih infekcija.

„U slučaju da se kod osobe koja je pod nadzorom pojave simptomi i znaci koronavirusa, aktivira se protokol o postupanju sa osobama koje su bile u kontaktu sa oboljelim, a koji podrazumijeva samoizolaciju, prijavljivanje simptoma epidemiološkoj službi ili nadležnoj zdravstvenoj ustanovi i čekanje na transport u Infektivna odjeljenja Kliničkog centra“, pojasnili su iz IJZ-a.

Zdravstveni nadzor, kako su naveli, ne podrazumijeva ograničenje kretanja, tako da su osobe pod nadzorom slobodne da putuju unutar i izvan Crne Gore.

Iz IJZ-a su naglasili da obolijevanje izazvano novim koronavirusom trenutno predstavlja globalnu javnozdravstvenu prijetnju.

„Pravilo za prevenciju obolijevanja od novog koronavirusa je jednostavno. Potrebno je zaštititi sebe i druge tako što će se pridržavati smjernica i uputstava Ministarstva zdravlja i IJZ“, istakli iz IJZ-a.

Posebnu pažnju, kako su naglasili, treba obratiti tokom putovanja u inostranstvo.

„Sve osobe treba da se pridržavaju jednostavnih pravila higijene ruku i respiratorne higijene koja su istovremeno i mjere prevencije oboliijevanja od gripa i čitavog niza drugih respiratornih bolesti“, kazali su iz IJZ-a.

Oni su rekli da je bitno da se svi informišu iz validnih i pouzdanih izvora kako bi se spriječile glasine i neprovjerene informacije.

Iz IJZ-a su objasnili da je zdravstveno sanitarni nadzor osnova ranog otkrivanja simptoma i znakova infekcije kod putnika u međunarodnom saobraćaju, koji su tokom 14 dana prije dolaska u Crnu Goru boravili u pogođenim područjima.

Oni su savjetovali da sve osobe koje dođu iz područja pogođenih virusom, odnosno iz Kine, Južne Koreje, Japana, Singapura, Irana i Italije i drugih država u kojima je registrovan veći broj oboljeli, na graničnom prelazu prijave policiji radi daljeg postupka oko sprovođenja zdravstveno-sanitarnog nadzora.

Najčitanije

Vremenska prognoza: Danas promjenljivo, do 19 stepeni

Podgorica, (MINA) – U južnim predjelima Crne Gore jutros se očekuje povećana oblačnost, ponegdje...