fbpx
NaslovnicaCrna GoraPerspektiva članstva u EU glavni pokretač reformi

Perspektiva članstva u EU glavni pokretač reformi

Podgorica, (MINA) – Perspektiva članstva u Evropskoj uniji (EU), u skladu sa individualnim zaslugama, ostaje glavni pokretač reformi na Zapadnom Balkanu, kazao je premijer Duško Marković.

On je, na zajedničkom prijemu ambasadora Višegradske grupe (V4) u Podgorici, istakao da je Crna Gora ohrabrena izborom nove Evropske komisije, u kojoj zemlje V4 igraju važnu ulogu i zadovoljna predlogom da komesar za proširenje bude iz Mađarske.

”Perspektiva članstva u EU, u skladu sa individualnim zaslugama, ostaje glavni pokretač reformi na Zapadnom Balkanu“, rekao je Marković.

On je poručio da će država da nastavi da radi sa istim entuzijazmom i odgovorno ispunjava sve obaveze iz evropske agende, istovremeno očekujući da će rezultati biti blagovremeno prepoznati i priznati.

„Suštinski je važno da svaka zemlja nastavi evropski put tempom koji će zavisiti isključivo od reformi i zasluga“, rekao je Marković.

On je istakao odličnu bilateralnu saradnju sa svim zemljama VG i dodao da se veze Crne Gore sa Mađarskom, Poljskom, Slovačkom i Češkom baziraju na čvrstim osnovama prijateljstva, otvorenosti i međusobne podrške na regionalnom i međunarodnom planu, te ekspertske i druge pomoći u reformama i integracijama.

Marković je zahvalio na razvoju projektne saradnje kroz Fond za Zapadni Balkan i dodao da će se kroz taj mehanizam otvoriti put novim inicijativama u oblastima kulture, nauke, razmjene mladih i jačanja održivog razvoja.

Crna Gora je, kako je naveo, kredibilna saveznica sa zemljama V4 u Sjevernoatlantskoj alijansi, čvrsto napreduje ka EU, a na unutrašnjem planu bilježi ekonomski rast koji je prevazišao sve prognoze.

„Tu se ne zaustavljamo, već težimo daljem razvoju koji će donijeti kontinuitet evropskog kvaliteta života sadašnje i budućih generacija“, rekao je Marković.

On je istakao važnost dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje i dodao da je krajnji cilj puna integracija Zapadnog Balkana u EU.

Češki ambasador Karel Urban kazao je da je podrška zemljama Zapadnog Balkana i njihovoj evropskoj inetgarciji dugoročni spoljnopolitički prioritet V4.

On je naveo da je Crna Gora, kao predvodnica među zemljama Zapadnog Balkana na putu ka Uniji, na sebe preuzela ne laku, ali veoma značajnu ulogu.

Prema riječima Urbana, Crna Gora je postala primjer i motivacija za okolne države.

”Dozvolite mi da, u ime Višegradske grupe, Crnoj Gori izrazim punu podršku njenim naporima i usmjerenju”, naveo je Urban.

Najčitanije