fbpx
NaslovnicaCrna GoraPerić: Pregovori o rekonstrukciji Vlade mogu potrajati

Perić: Pregovori o rekonstrukciji Vlade mogu potrajati

Podgorica, (MINA) – Pregovori o rekonstrukciji Vlade će potrajati, jer niko od učesnika nije siguran u svoju poziciju da bi izazvao izbore i potencijalo platio veliku političku cijenu, smatra Srđan Perić iz Organizacije KOD.

Perić je kazao da vjeruje da će dogovor oko rekonstrukcije Vlade biti postignuti, ali da će pregovori potrajati.

“Jer niti je iko siguran u svoju političku poziciju da izazove izbore i potencijalo plati veliku političku cijenu, niti je status kvo dugoročno održiv”, kazao je Perić agenciji MINA.

On smatra da Vlada, koja nema suštinsku podršku onih koji je sačinjavaju, ne može ni praktično ni teorijski biti uspješna.

“Potrošili smo mjesece na formiranje prve postavke ove Vlade, i izvjesno da ćemo u ovim pregovorima i sada izgubiti više vremena nego što bi bilo nužno. To će plaćati građani, jer život prolazi dok politikanstvo jede naše vrijeme”, naveo je Perić.

Prema njegovim riječima, izbori za najmanje narednih pola godine nijesu realna opcija.

“Onaj ko bi ih izazvao ušao bi u hazardersku poziciju da bude optužen da radi “za drugu stranu”, i tu hipoteku bi izvjesno politički platio. Na sceni su dovoljno iskusni poltičari da to znaju”, rekao je Perić.

On je ocijenio da je, čak i kad bi izbori bili održani, moguće da bi ponovo isti konstituenti obrazovali vlast.

“I onda je pitanje šta bismo dobili – političku agoniju u produženom trajanju. Sve to čini ambijent u kojem skori vanredni parlamentarni izbori ne djeluju izvjesni”, smatra Perić.

On je rekao da stranke u pregovorima o rekonstrukciji Vlade izbjegavaju da se suoče sa činjenicom da nema tog eksperta niti političkog kadra koji bi mogao obezbijediti neupitnu podršku u parlamentu za nužne reformske, oštre mjere, koje su i bolne i nepopularne.

Perić smatra da, u takvim političkim odnosima, dilema da li nestranačka ličnost ili partijski kadar postaje zapravo suštinski bespredmetna.

“Napravljen je model koji onemogućava da društvo krene naprijed. Od političkih stranaka treba tražiti da odustanu od tog prinicipa koji je poguban za zajednicu”, rekao je Perić.

On je kazao da bi, ko god u ovakvim okolnostima bio ministar, on bio opstruiran od stranke koja mu nije naklonjena.

“U takvom ambijentu je nemoguće postići iole solidan rezultat. Zato treba insistirati na lociranju odgovornosti – da znamo ko je i za što odgovoran, a prethodno mu/joj treba dati podršku da bi uopšte nešto mogao raditi”, naveo je Perić.

On je ocijenio da bi ta podrška trebalo da traje onoliko koliko je i rad nekog visokog kadra u okvirima onog što bi obećao kada stupa na dužnost, odnosno onog što bi javno izjavio da će postići.

Perić je upitao kako se došlo u situaciju da se, nešto duže od godinu od kada je stvorena istorijska prilika za transformaciju zajednice, ne govori o demontaži prethodnog sistema i reformskim mjerama, već o tome ko je koliko zadovaljan političkim kolačem koji je dobio u vladajućem savezu.

“Kako smo došli u poziciju da je sasvim prirodno da se preuzme praksa klijentelizma i kronizma, da se smatra prirodnom stanjem stvari partijsko zapošljavanje i nastavi praksa zataškavanja i netransaprentnosti u radu”, upitao je Perić.

On je rekao da se najglasnije čulo od političara da nikog od njih fotelje ne zanimaju, ali da je u praksi od izuzetne važnosti kako i kome će biti dijeljene.

“Poenta bi trebalo da je sasvim drugačija: rasporedite kadrove i dajte nam rezultate. Dakle potrebna su nam rješenja, a ne demagogija”, poručio je Perić.

On je ocijenio da se modelima za rekonstrukciju Vlade, koji se pominju, želi odbraniti ili obezbijediti moć u poltičkoj kombinatorici.

“Dakle, borba za ponovnu raspodjelu moći je mimikrirana prinicipijelnim stavovima”, smatra Perić.

On je kazao da demokratiju čine skup određenih pisanih i nepisanih pravila, a da ona podrazumijevaju da su građani glasali neke liste i da te liste preuzimaju odgovornost za rad vlasti koju proizvode.

“Ako unaprijed odredite ko može a ko ne može u Vladu, nezavisno od demokratskih načela, onda teško da ta ista Vlada može imati punu i iskrenu podršku onih koji je glasaju, a tu vrstu rizika i njegovih posljedica upravo sada imamo na sceni”, ocijenio je Perić.

On je rekao da se od političara očekuje da vladaju vještinom pregovaranja, a ne da svoju poziciju grade na isključivosti.

“Opet, zna se i da ulazak u vlast znači odgovornost da uvažite i one sa kojima je tvorite”, kazao je Perić.

On smatra da, ako hoće da se gradi funkcionalna vlast, onda se mora postaviti fer.

“Nije fer da neko bude žrtvovan samo da biste vi ispunili svoju kratkoročnu ili dugoročnu političku agendu. Ovo važi za sve strane podjednako. Ovdje smo omašili na svim poljima i u gotovo svim mogućim poltičkim odnosima”, rekao je Perić.

Kako je naveo, nije bilo umješnosti i taktičnosti da se na održiv način sprovede dogovor iz septembra prošle godine, koji je ličio da je mjera kompromisa, i sada je stvoren drugačiji politički momenat.

Perić smatra da je najvažnije i da je mnogo bitnije da li ministar ima sposobnost i znanje da vodi neki resor, nego da li će biti proglašen za eksperta ili će biti, direktno ili indirektno, predložen od neke partije ili premijera.

“Bojim se da ispuštamo ključnu stvar – da od premijera i ministara zahtijevamo rješenja, a ne priču o modelima, stubovima, algoritmima i gotovo mističnim kriterijumima”, zaključio je Perić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije