fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdluku o ponovnom otvaranju škola potrebno donijeti u najboljem interesu djece

Odluku o ponovnom otvaranju škola potrebno donijeti u najboljem interesu djece

Podgorica, (MINA) – Odluku o trenutku ponovnog otvaranja škola potrebno je donijeti u najboljem interesu djece na osnovu konsultacija sa svim zainteresovanima, najprije učenicima, roditeljima i nastavnicima, kazala je koordinatorka programa obrazovanja u UNICEF-u Ivana Ceković.

“Rad škola moraće se uskladiti s mjerama očuvanja javnog zdravlja, uz prilagođavanja kada se otkriju nove informacije o rizicima ili promjenama u smislu lokalne transmisije i uslova”, rekla je Ceković za Dnevne novine.

Prema njenim riječima, produženo zatvaranje škola vjerovatno će dovesti do toga da učenici nazaduju u akademskim postignućima.

“Radijski i televizijski časovi, štampani materijali i nastava putem raznih platformi za učenje omogućili su milionima učenika širom svijeta da nastave s učenjem tokom globalne pandemije koronavirusa, ali ništa ne može zamijeniti interakciju licem u lice s nastavnicima i vršnjacima”, navela je Ceković.

Kako je kazala, mnogi učenici sa zatvaranjem škola gube i svoju rutinu, vrijeme koje provode s vršnjacima, kao i sigurnost koju im škola pruža.

“To je posebno zabrinjavajuće za brojnu djecu koja dolaze iz siromašnih porodica ili imaju smetnje u razvoju, a kojima je škola jedan od najvećih izvora podrške u svakodnevnom životu”, rekla je Ceković.

Najčitanije