Naslovnica Crna Gora Ministarstvo kulture: Nezapamćena kampanja širenja dezinformacija

Ministarstvo kulture: Nezapamćena kampanja širenja dezinformacija

Podgorica, (MINA) – Crna Gora suočena je sa nezapamćenom kampanjom širenja dezinformacija, ocijenili su iz Ministarstva kulture i apelovali na sve medije u Crnoj Gori da izvještavaju isključivo na istinit način.

Iz tog Vladinog resora zamolili su građane da prije dijeljenja objava na društvenim mrežama kritički sagledavaju sadržaj svake informacije i uzdrže se od objavljivanja i dijeljenja onih koje mogu da uznemire druge građane, izazovu vjersku ili nacionalnu mržnju i ugroze bezbjednost Crne Gore.

„Ministarstvo kulture apeluje na sve medije u Crnoj Gori da, u skladu sa zakonskim obavezama i etičkim kodeksom novinara, ne doprinose širenju dezinformacija, već da izvještavaju isključivo na istinit način i činjenice stavljaju u pravilan kontekst i onemoguće njihovu zloupotrebu“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva kulture ocijenili su da je Crna Gora suočena sa nezapamćenom kampanjom širenja dezinformacija, koja je posljednjih sedmica kulminirala nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Iz tog Vladinog resora naveli su da je riječ o organizovanom i koordiniranom širenju neistinitih vijesti od jednog broja medija iz zemlje i regiona, kojima se poziva na vjersku i nacionalnu mržnju i nasilje u Crnoj Gori.

„Najdrastičniji primjeri podrazumijevaju neistinite vijesti poput one da je policijski službenik fizički napao predsjednika Vlade, da je Crna Gora angažovala bezbjednosne službe Kosova, da se planiraju upadi u vjerske objekte i njihovo otimanje, da su izvršeni napadi na državne objekte i brojne druge“, dodali su iz Ministarsva kulture.

U toj kampanji dezinformacija, kako su rekli, nijesu pošteđena ni djeca.

„Danas smo opet suočeni sa objavama na društvenim mrežama u kojima su djeca grubo zloupotrijebljena u kampanji dezinformacija i širenja mržnje koja se vodi protiv Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Najčitanije