fbpx
NaslovnicaCrna GoraMCP se stavila u službu DF-a

MCP se stavila u službu DF-a

Podgorica, (MINA) – Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) stavila se u službu političke opcije koju personifikuje Demokratski front (DF), i dio je izborne kampanje onih snaga kojima su litije i destrukcija jedina tačka političkog programa, ocijenjeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Kako su kazali iz DPS-a, nekonstruktivan odnos mitropolita Amfilohija i njegovih saradnika prema više nego korektnoj ponudi koja im je saopštena od najviših državnih zvaničnika, još je jedna potvrda da njih Zakon i ne zanima.

„Već im služi kao sredstvo manipulacije vjernicima i javnošću, u cilju stvaranja političke platforme pred predstojeće izbore“, dodaje se u saopštenju.

Iz DPS-a su naveli da su predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori još jednom dokazali da su im politički interesi, a prije svega oni antidržavni, važniji od položaja vjerskih zajednica i zakona koji se tim pitanjem bavi

„Iz svega što se dešavalo prethodnih dana, jasno je da se MCP stavila u službu jedne političke opcije, koju personifikuje DF, i dio je izborne kampanje onih snaga kojima su litije i destrukcija jedina tačka političkog programa“, kaže se u saopštenju DPS-a.

Prema njihovim riječima, nedavnim instruisanjem vjernika za koga da glasaju na predstojećim izborima, „mitropolit se napokon legitimisao i ogolio svoje političke ambicije“.

Iz DPS-a su kazali da im je tim činom Amfilohije zapravo pomogao, jer je, kako su naveli, sada svakome jasno da njega ne interesuje da promijeni članove Zakona o vjerskim zajednicama, već bi da mijenja vlast.

„Iako je želja mitropolita da u građanskoj Crnoj Gori konačno postane novi Sveti Petar Cetinjski potpuno nerealna, njegove jasno iskazane političke ambicije ga postavljaju u ravan naših političkih konkurenata, čijim će izvjesnim porazom na izborima, zapravo biti poraženo i sve što je u ovoj političkoj borbi koristio, prikrivajući svoju ambiciju vjerskim razlozima“, naveli su iz DPS-a.

Zato je, kako su kazali, krajnje neodgovorno što SPC u Crnoj Gori pokušajima destabilizacije države, ignorisanjem epidemiološke situacije u zemlji i protivljenjem zakonima države, jasno stavlja političke interese ispred crkvenih, a vjernicima manipuliše da bi ostvarila svoj politički cilj.

„Imajući sve to u vidu, pozivamo građane da se ne izlažu dodatnim rizicima, i ne učestvuju u političkim kampanjama, pa makar one bile i nevješto maskirane crkvenom ikonografijom“, dodaje se u saopštenju DPS-a.

Najčitanije