fbpx
NaslovnicaCrna GoraMCP i Eparhija budimljansko-nikšićka registrovane u Crnoj Gori

MCP i Eparhija budimljansko-nikšićka registrovane u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) i Eparhija budimljansko-nikšićka Srpske pravoslavne crkve (SPC) upisane su u Jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica u Crnoj Gori, objavljeno je na sajtu Mitropolije.

Navodi se da su MCP i Eparhija budimljansko-nikšićka, nakon stupanja na snagu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava blagovremeno podnijele uredne prijave sa dokazima za upis u Кnjigu evidentiranih vjerskih zajednica Jedinstvene evidencije vjerskih zajednica.

„Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, Mitropoliji i Eparhiji izdalo adekvatna uvjerenja o upisu u Javnu evidenciju“, kaže se u saopštenju.

Iz MCP su naglasili da su Mitropolija i Eparhija tim činom djelatno potvrdile stav koji je više puta, a posebno tokom litija, saopštavan.

„Da će prijave za upis u evidenciju predati nadležnom organu onog trenutka kada iz pravnog sistema budu uklonjene neustavne i diskriminatorne zakonske odredbe kojim je poništavan njihov ranije stečeni pravni subjektivitet u pravnom poretku Crne Gore“, dodaje se u saopštenju.

Tim činom je, kako se navodi, jasno potvrđeno opredeljenje Mitropolije i Eparhije da, na način koji dolikuje i priliči Crkvi, ispoštuju zakonske odredbe koje su u skladu sa civilizacijskim dostignućima i međunarodnim standardima o slobodi vjeroispovijesti u individualnom i kolektivnom aspektu.

„Navedenim zakonskim i podzakonskim odredbama, kao i postupanjem Ministarstva, u potpunosti je priznat i ispoštovan ranije stečeni i kroz vjekove bezbroj puta potvrđeni pravni subjektivitet Mitropolije i Eparhije u Crnoj Gori“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije