fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarović: Koalicioni sporazum u Njemačkoj dobar signal za region

Marović: Koalicioni sporazum u Njemačkoj dobar signal za region

Podgorica, (MINA) – Isticanje ključnih prioriteta za integraciju Zapadnog Balkana u koalicionom sporazumu partija koje će formirati novu Vladu u Njemačkoj, dobar je signal za region i njegovu integraciju, smatraju u Građanskom pokretu URA.

Potpredsjednica te partije Jovana Marović kazala je da je ohrabrujuće to što se među tim prioritetima našlo intenziviranje pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom, otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, kao vizna liberalizacija za Kosovo.

Prema riječima Marović, Njemačka, od samog početka i nastanka Evropske unije (EU), čini jezgro država koje upravljaju procesima i zagovaraju dublju integraciju.

„Pa je samim tim što je ovolika pažnja posvećena Zapadnom Balkanu, to znak da se od politike proširenja ne odustaje, i da su navedeni koraci ključni za pomjeranje procesa sa mrtve tačke“, smatra Marović.

Ona je pojasnila da za Crnu Goru, konkretno, to znači da će, uz promjenu raspoloženja država članica EU i najave revitalizacije procesa proširenja, kao i uz postojeću političku volju u zemlji da se naprave odlučujući zaokreti u reformama, iskoristiti narednu godinu da napravi ključne pomake.

„I učiniti sve što je u njenoj moći da dobije završna mjerila u okviru poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava“, dodala je Marović.

Kako je navela, raduje i uloga koju će Zeleni imati u novoj Vladi Njemačke, odnosno, između ostalog, i preuzimanje resora spoljnih poslova, kao i projekcije važne uloge i pozicija koje će preuzeti u sledećoj Evropskoj komisiji.

Marović je kazala da je, u posljednje vrijeme, i klub Zelenih u Evropskom parlamentu izuzetno aktivan u odnosu na dešavanja na Zapadnom Balkanu.

Taj klub, kako je navela, stoji čvrsto uz progresivne partije koje se bore protiv autoritarnih režima, zalažu se za odlučnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i zaštitu životne sredine, kao jedno od osnovnih prava građanki i građana.

„URA je ponosna što je među ovim progresivnim građanskim partijama i što pripada porodici evropskih zelenih, a ovo predstavlja i veliku obavezu u širenju ovih ideja u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu, čemu smo posebno posvećeni“, dodala je Marović u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije