fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarković: Crna Gora vlada situacijom, ali najteže tek predstoji

Marković: Crna Gora vlada situacijom, ali najteže tek predstoji

Podgorica, (MINA) – Crna Gora za sada vlada situacijom u vezi sa koronavirusom, ali najteži dani tek predstoje i zato je potrebna čvrsta disciplina i poštovanje naredbi i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne boelsti (NKT), poručio je predsjednik Vlade Duško Marković.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, rekao da je situacija pod kontrolom zahvaljujući naporima i složnom djelovanju i požrtvovanju institucija i građana.

„Posljednji podaci Instituta za javno zdravlje opominju i već smo dohvatili visok broj od blizu 90 potvrđenih slučajeva. Iako Crna Gora zasada vlada situacijom, jasno je da nam tek predstoje najveći izazovi. U sedmicama koje su pred nama, moramo djelovati još odlučnije, još bolje i još snažnije“, poručio je Marković u obraćanju građanima.

On je naveo da institucije rade posvećeno i organizovano i da se zdravstveni sistem sprema za odsudnu bitku da očuva zdravlje i živote građana.

„Ali, sve ovo neće biti dovoljno ako ne nastavimo da bez izuzetka poštujemo naredbe i preporuke NKT, i ne obezbijedimo gvozdenu disciplinu svakoga od nas“, kazao je Marković.

On je rekao da će se oboljeli liječiti, ali da se epidemija mora zaustaviti, „a za to je neophodna odgovornost građana“.

„Događaji u Tuzima, sa rapidnim i progresivnim prenošenjem virusa od samo jednog inicijalno zaraženog, potvrdili su opravdanost odluka o nužnosti izolacije i karantina“, kazao je Marković.

On je pozdravio spremnost građana Tuzi da slijede odluke državnih vlasti.

„U Crnoj Gori ima 620 hiljada stanovnika. Hoćemo da nas ima više, a ne manje, i zbog toga će Vlada dosljedno obezbijediti sprovođenje svih naredbi i mjera kako ne bismo ugrozili pravo na zdrav život i budućnost naših građana”, kazao je Marković.

Kako je naveo, šanse da se savlada koronavirus i iz globalne pandemije izađe sa što manje posljedica jednako zavise od građana koliko i od zdravstvenog sistema i njegove opremljenosti.

“Zbog toga nema arbitriranja o tome šta možemo a šta ne možemo, i da li su običaji i tradicija, bili oni svjetovni ili vjerski, iznad prava na život i zdravlje nacije“, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, jučerašnja isporuka 3,5 tona donirane medicinske opreme događaj je koji ohrabruje, a dodatna pomoć očekuje se narednih dana.

„Drugog aprila stiže posebna isporuka opreme koju je naručila i platila naša država u vrijednosti od dva miliona USD. Paralelno, Evropska unija je podržala Crnu Goru sa tri miliona EUR direktne pomoći za hitnu nabavku medicinske opreme. Dakle, nema više brige da li imamo i hoćemo li imati dovoljno opreme za naš zdravstveni sistem, ali i za sve ostale službe koje su svakodnevno izložene rizicima i opsnostima“, kazao je Marković.

On je naveo da, pored toga, Crna Gora pokazuje još jednu veliku vrlinu, i da je solidarnost ono po čemu se ona danas prepoznaje.

„O tome najbolje svjedoči iznos od oko pet miliona EUR do danas uplaćenih od građana, domaćih i stranih kompanija, udruženja, opština, donatorskih agencija i naše dijaspore. Svi mi smo im zahvalni na podršci“, rekao je Marković.

On je ukazao na one koji su u vremenu epidemije podnijeli najveći teret.

Marković je naveo da državni organi, institucije i ustanove funkcionišu udruženo, nikad bolje i efikasnije.

“Hvala svima koji su na prvoj liniji odbrane od nevidljivog neprijatelja -ljekarima i zdravstvenim radnicima, državnoj administraciji, policiji i vojsci, službama bezbjednosti, inspekcijskim organima, lokalnim i komunalnim službama, zaposlenima u trgovini i apotekama, pripadnicima Crvenog krsta, poštanskim radnicima i volonterima“, kazao je Marković.

On je zahvalio i prosvjetnim radnicima koji uspješno realizuju nastavu na daljinu.

„Ovo je najbolji primjer da imamo potencijal i kapacitet da uradimo i ono sto nikada nijesmo radili“, rekao je Marković.

On je kazao da bezmalo čitav svijet, pa i stručna javnost, cijene „kako je mala Crna Gora reagovala i kako se odupire ovoj globalnoj prijetnji“.

Prema njegovim riječima, uspijevaju samo zato što su se ujedinili, što je priliku dobio individualni i stručni potencijal i zbog toga što je empatija jedina politika koja je sada važna.

“Ovo je vrijeme za sve naše vrijednosti, za jednostavnog čovjeka, požrtvovanog i vrijednog. Čovjeka koji radi za svoje dobro i dobro svoje države. Nastavimo jako i složno za zdravlje i život naših najbližih, do potpune pobjede. Da je vječna Crna Gora“, zaključio je Marković.

Najčitanije