fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Školama više neće upravljati politički podobni kadrovi

Krivokapić: Školama više neće upravljati politički podobni kadrovi

Podgorica, (MINA) – Školama u Crnoj Gori više neće upravljati politički podobni, već najkvalitetniji kadrovi, poručio je premijer Zdravko Krivokapić, navodeći da je depolitizacija vaspitno-obrazovnih ustanova prioritet Vlade.

Kako je saopšteno iz Vlade, Krivokapić se u Vili „Gorica“ sastao sa direktorima predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, povodom aktuelne situacije i opšteg stanja u vaspitno-obrazovnom sistemu.

„U fokusu vaspito-obrazovnih ustanova moraju biti svi učenici, posebno talenti“, poručio je Krivokapić.

Kako je naveo, školski kadar, odnosno škola i školski sistem vrlo rano i precizno moraju da prepoznaju učenički potencijal i talenat, jer je crnogorsko društvo puno potencijala.

„Ali smo, sa druge strane, svjedoci da zbog neprepoznavanja učeničkih sklonosti i darova, talentovani pojedinci tavore i propadaju“, rekao je Krivokapić.

On je rekao da bi nastava ubuduće trebalo da bude koncipirana tako da „učenici u školu dolaze sa ushićenjem i radošću, a ne sa strahom“.

“Kakva je to škola kada učenik jedva čeka da izađe iz nje. Ne zbog druženja, nego zbog časova. Kakva je to škola kada jedan nastavnik za vrijeme časa ne može da nauči dijete, ali može na dopunskoj nastavi poslije časa”, upitao je Krivokapić.

On je rekao da škola mora da bude onakva kako je definisano svuda u svijetu, učenikcentrični sistem.

“Mi smo u čitav sistem obrazovanja, u centar postavili nastavnike, profesore. Dokle će to tako biti? I onda se žalimo što su nam rezultati loši”, naveo je Krivokapić.

On je kazao da je posao uprava škola prvenstveno da se bave menadžmentom i da se više ne može dešavati da na čelu, posebno stručnih škola, budu, kako je rekao, direktori koji nijesu iz struke kojom se ta ustanova bavi.

Krivokapić je naglasio da škola ne postoji radi profesora, već radi učenika.

„Dosadašnja praksa bila je da se na silu akcije, od strane uprava, ka nastavnom osoblju i učenicima, odgovaralo njihovom prirodnom silom reakcije, a što je za krajnji proizvod imalo nezadovoljstvo i otpor učenika prema nastavi“, kazao je Krivokapić.

On je poručio da „praksa bilo kakve prisile mora da se prekine“.

„Slobodan profesor je zapravo slobodan učenik i slobodan građanin. Škola mora da školuje građane koji svi imaju pravo na svoja uvjerenja“, kazao je Krivokapić.

On je kazao i da je došao do spiskova na kojima se vidi da direktori škola u Nikšiću plaćaju uredno članarinu Demokratske partije socijalista (DPS).

„Poenta priče je siguran glas. Toga više neće biti, jer se 30. avgusta desila sloboda, slobodarski iskorak, slobodarske Crne Gore“, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, „ako ćemo da nastavim sa slobodom, moramo učiniti da se čovjek u procesu obrazovanja osjeća slobodnim“.

Krivokapić je kazao da ne treba dozvolite da neko iz ljubavi prema partiji vrši nešto što je nedolično.

“Prioritet Vlade je depolitizacija vaspitno-obrazovnih ustanova. Školama više neće upravljati politički podobni, već najkvalitetniji kadrovi“, poručio je Krivokapić.

On je pozvao sve prosvjetare da razmisle da li je štrajk u trenutnoj društvenoj situaciji pravi i odgovorni put do ostvarenja njihovih interesa, kao i da moraju da pokažu solidarnost i sa onima koji su u mnogo težoj materijalnoj situaciji koja je izazvana korona krizom.

“Potencijalni štrajk prosvetara Krivokapić doživljava, kao “još jednu opstrukciju Vlade“ u trenutku kada se i roditelji i djeca pripremaju da otpočne redovna nastava u školama”, navodi se u saopštenju.

On je poručio sindikalcima da sa pozicije „ucjenjivača“ niko ne može i ubuduće neće moći da razgovara sa Vladom, ni kada su u pitanju Sindikati ni kada su u pitanju političke stranke.

Izaći u susret svim zahtjevima prosvetara značilo bi, kako je rekao Krivokapić, smanjenje plata i penzija, za koje su rekli da će biti redovne i stabilne.

„Nerealna obećanja i zloupotrebe prethodne administracije problemi su za koje ne može odgovarati ova Vlada, ali smo spremni za razgovor“, zaključio je Krivokapić.

Najčitanije