fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić predložio da Vlada ima 16 ministarstava

Krivokapić predložio da Vlada ima 16 ministarstava

Podgorica, (MINA) – Premijer Zdravko Krivokapić predložio je da rekonstruisana Vlada ima tri potpredsjednička mjesta, 16 ministarstava i da se podijele četiri najobimnija resora, saopšteno je nakon sastanka lidera parlamentarne većine sa predsjednikom Vlade.

Lideri parlamentarne većine novinarima su kazali da je predlog Krivokapića da se podijele obimni resori – kapitalnih investicija, javne uprave, digitalnog društva i medija, prosvjete, nauke, kulture i sporta i ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da je dat rok do petka da daju sugestije i političke stavove o predloženom rješenju i da do nedjelje imaju zajednički stav i premijera i parlamentarne većine.

„Ako su 38 poslanika i premijer saglasni sa rekonstrukcijom, onaj ko je protiv toga treba da se suoči sa građanima i kaže zašto je protiv toga“, naveo je Milačić.

On je pozvao sve kolege iz većine, naročito iz URA-e, da dođu do kompromisa i iskoriste „veliku šansu za kompletno društvo“.

„U draftu premijera je navedeno da bi četiri najglomaznija resora mogla da dožive rekonstrukciju. To su resori prosvjete, javne uprave, kapitalnih investicija i ekologije“, naveo je Milačić.

Potpredsjednik URA-e Miloš Konatar kazao je da dogovor Demokratskog fronta (DF) i Demokrata ne obavezuje URA-u i nema podršku tog građanskog pokreta.

„Ako se ne dođe do dogovora, Vlada nastavlja da funkcioniše, dok joj se ne izglasa nepovjerenje“, rekao je Konatar.

On je kazao da URA ne ucjenjuje, ako nijesu saglasni sa nečijim političkim zahtjevima.

On je rekao da predlog Krivokapića nije detaljan i da je to draft uopštenih konstatacija na kojima treba da se nastave dalji pregovori.

“To je samo polazna osnova kako možemo dalje da razgovaramo”, dodao je Konatar.

On je ponovio stav URA-e da Vlada mora ostati ekspertska i nestranačka.

„(Dritan) Abazović i njegova pozicija potpredsjendika Vlade je jedna od tri političke pozicije koje su podijeljene. Niko nije rekao da je Abazović kao ekspert i nestranačka ličnost u Vladi, već kao plod dogovora“, naveo je Konatar.

Konatar je rekao je da su se iskristalisala dva pristupa.

„Jedan pristup kolega koji je na fonu sporazuma između DF-a i Demokrata i stav URA-e da je rekonstrukcija moguća na principima na kojima Vlada već postoji“, naveo je Konatar.

On je ponovio da bi sve drugo bilo novi politički momenat.

Konatar je pozvao kolege iz parlamentarne većine da svoju energiju umjesto na rasprave oko rekonstrukcije usmjere na to da povećaju kvalitet života građana i usvoje novi Tužilački savjet (TS).

“Ja sam ponovio da je to najurgentnije pitanje danas u Crnoj Goru, da se izglasa novi TS i da se krene u reforme tužilaštva”, rekao je Konatar.

Lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković rekao je da je atmosfera na sastanku bila takva da su „ostavljena vrata za dalje dogovore“.

Joković je kazao da vjeruje da je kroz nekoliko etapa pregovora moguće doći do rješenja.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao je da je 38 poslanika vladajuće većine imalo veoma bliske stavove da je potrebna rekonstrukcija Vlade, a da su tri poslanika URA-e imala drugačiji stav.

“Krivokapić je kazao da šta god se dogovori parlamentarna većina, njemu je prihvatljivo”, naveo je Mandić.

On je kazao da parlamentarna većina i pored napora koje su uložili DF i Demokrate, da postignu konkretan odgovor u skladu sa onim što je bilo od drugih političkih činilaca parlamentarne većine sugerisano, ako se dogovori DF i Demokrate, da će svi onda prihvatiti to.

“Nažalost, ispostavlja se da taj naš dogovor koji smo dugo pokušavali da uspostavimo nije prihvatljiv u ovom trenutku za tri poslanika URA-e”, rekao je Mandić.

Mandić je poručio da oni žele dogovor, ali da ako ne postignu odgovor “tu su uvijek građani, narod koji će dati posljednji sud o svim politikama u Crnoj Gori”.

Mandić je kazao da je atmosfera na sastanku bila dobra i poručio da je najvažniji cilj da se postigne dogovor i poručio da je to ono čemu teži DF.

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević rekao je da je činjenica da je 38 poslanika na jednoj strani, a tri poslanika URA-e na drugoj.

Knežević je kazao da oni daju prednost dogovoru i razgovoru.

„Ali čini mi se da se u ovom trenutku ne vidi izlaz iz ove situacije“, kazao je Knežević.

Poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović kazao je da su se dogovorili da nova Vlada počiva na demokratskima načelima.

„Što znači da se uvaži onaj koji nosi najveću političku jačinu, da ima u novoj Vladi ne najveći broj fotelja, nego najveću odgovornost”, rekao je Radulović.

Radulović je kazao da su se na sastanku složili da su potrebni reformski procesi.

“Ima stvari oko kojih imamo različita gledišta ali ja se nadam da ćemo u narednih sedam ili osam dana postići dogovor”, poručio je Radulović.

Poslanik Demokrata Demokrata Boris Bogdanović rekao je da nije čuo oprečne stavove u odnosu na drugu fazu predloga premijera, strukture rekonstruisane vlade.

Bogdanović je istakao da nijesu išli u druge detalje na sastanku, osim da Vlada ima 16 ministarstava i tri potpredsjednika.

On je kazao da su Demokrate zadovoljne sastankom i da im je drago što koncept rekonstrukcije podržalo 38 poslanika.

“Vjerujem u dogovor kad je u pitanju druga faza. Vjerujem da će kolege shvatiti da ovo nije borba za funkcije, već za normalno funkcionisanje sistema”, rekao je Bogdanović.

Predlog je, kako je kazao, da se za ministre predloži više kandidata i da zauzmu zajednički stav o tome.

Bogdanović je istakao da se TS može formirati za nekoliko dana, ali da je problem što se insistira na stranačkom Tužilačkom savjetu, a nestranačkoj Vladi.

“To je aksiom i nastavak stanja koje je trajalo prethodnih 30 godina”, ocijenio je Bogdanović.

Predsjednik Saveza građana CIVIC Srđan Pavićević kazao je da je premijer predložio konkretne korake i da je danas sve manje-više bilo prihvatljivo.

On je kazao da je činjenica da i dalje vode bitke da li će Vlada biti eksperata ili političara.

Pavićević je dodao da koalicija Crno na bijelo i dalje insistira da u Vladi budu eksperti koji nijesu politički obojeni.

“Nama je dodijeljeno da pokušamo da izvedemo Crnu Goru na pravi put. Sasvim je jasno da su koraci Vlade u ovoj godini takvi kakvi jesu”, rekao je Pavićević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije