fbpx
NaslovnicaCrna GoraInicirali nastavak pregovora sa Vladom

Inicirali nastavak pregovora sa Vladom

Podgorica, (MINA) – Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) prošle sedmice podnijela je Vladi Crne Gore inicijativu za nastavak pregovora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, kazao je rektor Cetinjske bogoslovije i jedan od pregovarača Mitropolije Gojko Perović.

On je naveo da su nakon toga nastale neprijatnosti i incidenti, hapšenje vladike Joanikija i sveštenstva.

“Mislim da je sada, upravo u danima pred nama, vrijeme da Vlada odgovori na našu inicijativu”, kazao je Perović za Radio Beograd.

Oni se, kako je dodao, već duže vrijeme sastaju i drže sjednice pod pojačanim nadzorom.

“Nema nikakvog razloga da se pod istim okolnostima pregovori ekspertskih timova ne nastave. Mi strpljivo i smireno čekamo njihov odgovor da se pregovori nastave, da počnu normalni razgovori, koji će Crnoj Gori donijeti normalne zakone i normalne odnose”, kazao je Perović, prenosi RTCG.

On je trodnevno zadržavanje u pritvoru vladike Joanikija i sveštenstva u Nikšiću ocijenio kao teške i potresne događaje.

Perović je ocijenio da je “teško u Crnoj Gori razumjeti šta je zdravstvena mjera, a šta zloupotreba, šta je sukob države i Crkve, a šta borba za kvalitetan, civilizacijski zakon, koji treba da ima svaka uređena država”.

Komentarišući optužnicu koja je podignuta protiv sveštenstva MCP, on je kazao “da je Crkva čista”.

“Samo neka podižu optužnice, mi vjerujemo da smo pred svakim sudom čisti i bez grijeha. Što se tiče pozitivnih propisa, mi smo potpuno mirni. Pravna opasnost u tom smislu je ništavna, nema osnova za pravnu osudu”, kazao je Perović.

On je naveo i da će se litije nastaviti sa prvom mogućnošću javnog okupljanja, a to bi, kako je kazao, trebalo da bude uskoro.

“Sad se i poslednji zaraženi koronom ne sjeća kad se zarazio. Znači, naš problem nije korona (kruna), nego nepravda, kruna te nepravde je antiustavni pokušaj da se stvori državna crkva, a to je namjera ovog Zakona o slobodi vjeroispovesti. I to više ne treba uvijati u oblande”, rekao je Perović.

On je naveo i da u Crnoj Gori nema međuetničkih sukoba te da ne očekuje dalje zaoštravanje.

“Oni su između braće i kumova, to su nesuglasice unutar jednog naroda i to je Božija istina. Crkva će naći način da da blagoslov svakome – i povrijeđenom policajcu i povrijeđenom građaninu”, rekao je Perović.

Najčitanije