fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Tranzicija vlasti protiče bez problema

Đukanović: Tranzicija vlasti protiče bez problema

Podgorica, (MINA) – Predlaganjem mandatara za sastav nove Vlade pokazano je da tranzicija vlasti u Crnoj Gori, uprkos neopravdanim sumnjama dijela domaće i međunarodne javnosti o mogućim opstrukcijama, protiče bez problema, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je danas primio šeficu Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici Oanu Kristinu Popu, koja mu je uručila Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore.

Đukanović je zahvalio Popi na uručenom Izvještaju i čestitkama na rezultatu održanih konsultacija o mandataru za sastav Vlade sa nosiocima izbornih lista koje imaju većinu u parlamentu.

On je istakao da je i tim potezom pokazano da tranzicija vlasti protiče bez problema, uprkos neopravdanim sumnjama jednog dijela domaće i međunarodne javnosti o mogućim opstrukcijama.

„Dodjeljivanje mandata predloženom kandidatu je prilog podsticanju brzom formiranju vlade u cilju što skorijeg preuzimanja obaveza važnih za funkcionisanje države i dobrobit građana. Na taj način potvrđujemo da je nacionalni interes Crne Gore iznad svega“, kazao je Đukanović.

On je napomenuo da će svaka odluka i inicijativa koja ima za interes Crnu Goru i njen evropski put, biti podržana.

Đukanović je ocijenio da je Izvještaj očekivani i realističan pogled partnera, „i da Crna Gora nikada nije imala pristup koji bi značio polemisanje o onome kako nas vide naši evropski partneri“.

„Važnije od toga je vidjeti na koji način se reforme mogu dinamizirati i percepcija unaprijediti“, rekao je Đukanović.

On je kazao da se nada da će i buduća vlada Izvještaj razumjeti kao važan vodič za vođenje politike u pravcu pribižavanja EU, i važno sredstvo u kreiranju budućeg programa Vlade.

Đukanović je pozdravio novi pristup EK na planu ekonomsko investicionog podsticaja za zemlje Zapadnog Balkana, i ukazao na ozbiljne izazove u savladavanju posljedica koronavirusa i potrebe što bržeg povratka ekonomije u održivo stanje i intenzivan razvoj.

„Investiciono razvojni okvir koji je pripremila EK je izuzetno značajan za strukturno povezivanje Zapadnog Balkana i EU i pravi pristup evropeizaciji ovog prostora i prije formalnog članstva“, rekao je Đukanović.

Popa je, kako je saopšteno iz kabineta Đukanovića, kazala da Izvještaj govori o radu Vlade u proteklom periodu i daje smjernice za reforme koje treba da slijedi nova vlada u cilju približavanja EU.

„To je radni, a ne politički dokument i sada je najvažnije da nova vlada zauzme pozicije i što prije krene sa aktivnostima koje će omogućiti da građani osjete benefite pridruživanja Uniji i prije samog članstva“, istakla je Popa.

Prema njenim riječima, Crna Gora je lider u regionu u procesu integracija.

„I zato je važno da nastavi da funkcioniše kao uzor i primjer ostalima, za što će biti potrebni dalji vidljivi rezultati“, kazala je Popa.

Ona je ponovila snažno opredjeljenje za pomoć u daljem unapređenju vladavine prava i reformi pravosuđa, kroz saradnju sa novom vladom, Parlamentom i Predsjednikom, kako bi Crna Gora ostvarila dalji progres koji vodi ka članstvu u EU.

Najčitanije