fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović čestitao Dan studenata

Đukanović čestitao Dan studenata

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je crnogorskim studentimma 4. april, Dan studenata, i poručio im da vode računa o svome zdravlju i time doprinosite prevazilaženju problema sa kojima je društvo suočeno zbog pandemije koronavirusa.

„Ovaj svijetli datum podsjeća studente, sve mlade, i cijelo društvo na neprolazne antifašističke vrijednosti, na odbranjene i odnjegovane slobode, i podstiče na osvajanje novih u izgradnji savremenog crnogorskog društva, s nadom u blisko bolju budućnost“, kazao je Đukanović.

Kako je naveo, Dan studenata se ove godine obilježava u uslovima kada se Crna Gora, kao i cijeli svijet, suočava sa posljedicama pandemije, što logično utiče i na studentski život, na izvođenje nastave i ispitne rokove.

On je ocijenio da su, zahvaljujući brzoj reakciji državnih organa i obrazovnih institucija, usmjerenih prije svega na zaštitu zdravlja studentske populacije, kao i ostalih građana, stvorene mogućnosti da se na adekvatan način nastavi s realizacijom nastavnog programa.

„Što će, zahvaljujući novim tehnologijama, uz odgovoran pristup i studenata i profesora, doprinijeti završetku studijske godine u datim uslovima“, dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, pandemija kao planetarni izazov, koji otvara i druga pitanja od vitalnog interesa za sve zemlje i narode širom svijeta, opominje da se kroz sagledavanje dosadašnjih uspjeha u reformi obrazovanja ukaže i na deficite.

„I da još hrabrije krenemo u usvajanje novih znanja, što je pretpostavka i za savremeniji koncept visokog obrazovanja, koji će nuditi odgovore na nove izazove pred kojima se Crna Gora nalazi“, kazao je Đukanović.

On je poručio studentima da su u njihovim redovima stručnjaci i intelektualna elita za novo doba.

Kako je naveo, obnovom države, podizanjem demokratskog i ekonomskog razvoja, učvršćivanjem multietničnosti crnogorskog društva, pozicioniranjem u regionu, članstvom u NATO i dostignutim nivoom u pregovaračkom procesu za članstvo u Evropskoj uniji, postavljeni su sigurni temelji.

„Na kojima ćete, zajedno sa generacijama koje dolaze, graditi bolju i bogatiju Crnu Goru“, poručio je Đukanović studentima.

On je kazao da je jedan od prioriteta u njegovom mandatu osmišljavanje modela koji bi omogućio najboljim i najtalentovanijim studentima da svoja znanja i sposobnosti usavršavaju na prestižnim svjetskim univerzitetima, i da ih potom stave u funkciju bržeg razvoja i napretka Crne Gore.

„Još jednom vam čestitam praznik, uz želju da u ovim danima prije svega vodite računa o svome zdravlju, i da time doprinosite prevazilaženju problema kojima smo zbog pandemije virusa korona kao društvo suočeni“, zaključuje se u čestitki Đukanovića.

Najčitanije