fbpx
NaslovnicaCrna GoraŽivković: Dom starih u Risnu integrisan u javni zdravstveni sistem

Živković: Dom starih u Risnu integrisan u javni zdravstveni sistem

Podgorica, (MINA) – Dom starih “Grabovac” u Risnu integrisan je u javni zdravstveni sistem, saopštili su iz Ministarstva zdravlja navodeći da će ljekarima i medicinskom osoblju biti omogućeno pisanje elektronskih uputa, kao i recepata, što do sada, kako su kazali, nije bilo moguće.

Kako se navodi, integrisanjem u javni zdravstveni sistem unaprijediće se i način nabavke terapije i medicinskih sredstava neophodnih za kvalitetno liječenje i pružanje kontuinirane zdravstvene zaštite u toj ustanovi.

Direktorica Direktorata za javno zdravlje Ivana Živković kazala je da je ta odluka donijeta na sjednici Vlade, 29. decembra prošle godine.

“Nakon što su predstavnici ministarstava zdravlja i finansija i socijalnog staranja, Fonda za zdravstveno osiguranje i menadžmenta doma starih u Risnu ukazali na višegodišnje probleme sa kojim se suočava ta ustanova, a koji su se odnosili na dostupnost zdravstvene zaštite i nabavku medicinskih sredstava i terapije”, kazala je ona.

Živković je navela da je djelatnost Doma, saglasno poslovima utvrđenim Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti je pored usluga smještaja odraslih lica sa invaliditetom i starih lica, takođe i zdravstvena zaštita, koja se obezbjeđuje, u skladu sa propisima o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju.

“Dostupnost zdravstvene zaštite podrazumijeva jednake uslove njenog ostvarivanja za sve građane, naročito na primarnom nivou, uzimajući u obzir fizičku, geografsku i ekonomsku dostupnost”, kazala je ona.

Prema riječima Žiković, u Domu starih “Grabovac” u Risnu trenutno je smješteno 257 korisnika svih kategorija.

“Od tog broja trećina korisnika je nepokretna, a njih 18 ima demenciju”, dodala je ona.

Govoreći o struktureizaposlenih, Živkovića je kazala da su u ustanovi pored ostalog osoblja, zaposlena i tri ljekara, šest fizioterapeuta, 41 medicinska sestra, sedam njegovateljica, kao i ostalo pomoćno osoblje.

Živković je kazala da u pružanju zdravstvene zaštite na primarnom nivou, ustanova vrši aktivnosti u vezi sa očuvanjem, unapređenjem i kontrolom zdravlja.

“Zatim njega za vrijeme bolesti, ljekarske preglede i praćenje toka bolesti i liječenje”, dodala je ona.

Ipak, kako je kazala Živković, ljekari te ustanove do sada nijesu bili u prilici da izdaju elektronske upute i recepte, pa se često dešavalo da sistem na sekundarnom i tercijarnom nivou “ne prepoznaje” njihove zahtjeve.

Ona je pojasnila da su zbog toga korisnici Doma imali poteškoća u ostavarivanju zdravstvene zaštite i kvalitetnog liječenja kod specijalista kod kojih su upućivani.

Živković je navela da je Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa drugim relevantnim institucijama, smatralo da ta ustanova treba da bude integrisana u javni zdravstveni sistem.

“Jer će se pored navedenih problema lakše dolazati i do neophodne terapije i medicinskih sredstava pošto su do sada, sopstvenim finansijama i u postupcima koji obično dugo traju morali da nabavljaju neophodna sredstvana za liječenje korisnika”, dodala je ona.

Živković je rekla da će se efikasnija nabavka od sada obavljati zaključivanjem ugovora sa Montefarmom, a sredstva će biti refundirana od strane Fonda za zdravstveno osiguranje.

“Takođe, važna novina koju donosi integracija Doma starih u javni zdravstveni sistem je i to što će status zdravstvenih radnika ove ustanove biti izjednačen sa zdravstvenim radnicima javnog zdravstvenog sistema u svim segmentima”, kazala je ona.

Živković vjeruje da će navedene novine značajno unaprijediti rad ustanove, u prvom redu zdravstvenih radnika.

“A što je najvažnije korisnici doma starih imaće mnogo dostupniju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu u narednom period”, kazala je ona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije