fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoU Crnu Goru stiglo 40 hiljada doza vakcina Sputnjik V

U Crnu Goru stiglo 40 hiljada doza vakcina Sputnjik V

Podgorica, (MINA) – U Crnu Gori je danas stigao kontingent od 40 hiljada doza vakcina Sputnjik V, čime je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, sa ranije isporučenih deset hiljada, zaokružena isporuka ukupno 50 hiljada vakcina ruskog proizvođača.

Iz Ministarstva su kazali da je to rezultat bilateralnih pregovora tog resora, odnosno Vlade Crne Gore, sa stručnim timom koji su činili kompetentni predstavnici ruske vlade i proizvođača vakcina.

Pošiljku vakcina u Montefarmu su dočekali ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje Aleksandar Sekulić, a prisustvovao je i ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov.

Borovinić Bojović je kazala da će 20 hiljada građana, koji s nestrpljenjem očekuju upravo tu vakcinu, moći će od subote da prime prvu, a kasnije i drugu dozu, i da budu kompletno imunizovani Sputnjikom V.

„Drago mi je da su nadležni uspjeli da prevaziđu poteškoće u proizvodnji druge doze Sputnjik V vakcine, koja će zasigurno, sa velikim zadovoljstvom, biti dočekana u našoj zemlji“, rekla je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, današnja isporuka predstavlja zaokruženi proces nabavke vakcina ruskog proizvođača.

Borovinić Bojović je zahvalila ruskoj Vladi na razumijevanju, spremnosti i doprinosu da vakcine što je prije moguće dođu u Crnu Goru.

„Moram da naglasim da smo sa ovih 40 hiljada, do sada obezbijedili ukupno oko 920 hiljada vakcina različitih proizvođača, među kojima su Fajzer, Astra Zeneka, Sinofarm, Sputnjik V“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je najavila da se u narednom periodu očekuje dolazak i 100 hiljada doza Sinovak vakcine.

Borovinić Bojović je naglasila da vakcina ima dovoljno, i ponovo pozvala građane da se što prije vakcinišu, kako bi se epidemija što prije stavila pod kontrolu i zaustavio lanac zaraze.

„Samo visok procenat vakcinacije garant da život možemo vratiti u normalu“, poručila je ona.

Maslenikov je kazao da je dolazak 40 hiljada doza vancina Sputnjik V veoma značajan, i da su ih građani Crne Gore iščekivali, jer imaju povjerenja u efikasnost i kvalitet te vakcine.

On je podsjetio da je ruska vakcina već registrovana u 70 zemalja širom svijeta, sa ukupnim brojem stanovnika od preko četiri milijarde.

Maslenikov je rekao da postoji veliko interesovanje i za rusku vakcinu Sputnjik lajt, koja se sastoji od jedne doze i koristi se u fazi revakcinacije, i da je u toku procedura odobrenja njene primjene u Crnoj Gori.

“Nadamo se da će uskoro biti uspješni završena i ta procedura i da ćemo zajedničkim naporima uspjeti da se izborimo sa pandemijom“, dodao je Maslenikov.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije