fbpx
NaslovnicaCrna GoraStanković: Za kršenje mjera kazna i do 12 godina zatvora

Stanković: Za kršenje mjera kazna i do 12 godina zatvora

Podgorica, (MINA) – Vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivica Stanković, pozvao je građane na poštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), upozoravajući da je za kršenje mjera zatvorska kazna i do 12 godina.

„Podsjećam sve građane da kršenjem mjera o samoizolaciji ne ugrožavaju samo sebe, već i ljude oko sebe, svoju porodicu, prijatelje, komšije“, rekao je Stanković.

On je poručio da kršenjem mjera o samoizolaciji, građani čine krivična djela, koja će Državno tužilaštvo procesuirati i u hitnom postupku preduzimati sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Zakon je, kako je naglasio jasan i propisuje da svi oni koji ne postupaju po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje opasne zarazne bolesti , kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

„Oni koji krše propise mogu izazvati i teže posljedice. U tom slučaju propisana kazna je od jedne do osam godina zatvora“, objasnio je Stanković, i dodao da su kazne predviđene kada usljed kršenja propisa neka osoba bude teško tjelesno povrijeđeno ili joj zdravlje bude teško narušeno.

On je upozorio je da će svako ko kršenjem tih propisa izazove smrt jedne ili više osoba, biti kažnjen zatvorom od dvije do 12 godina.

Stanković je istakao da je neophodno da građani u trenutnoj situaciji pokažu visok stepen samodiscipline.

„Državno tužilaštvo odlučno je da, bez izuzetka, primjenjuje zakonske propise u odnosu na sve one koji ne postupaju po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti“, napomenuo je Stanković.

On je podsjetio da oni koji su prekršili mjere propisane od strane NKT-a, prethodnih dana su procesuirani u najkraćem roku.

„Nemojte da ponavljate njihove greške!“ poručio je Stanković.

On je dodao da će se svako kome se to, pored svih upozorenja, ipak desi naći na udaru Državnog tužilaštva i da će zbog neodgovornog ponašanja i kršenja zakona snositi ozbiljne posljedice.

Stanković je rekao kako je pred svima jasan cilj, da treba da zaštitimo druge od sebe, da pokažemo odgovornost i solidarnost sa zdravstvenim radnicima i da ne dozvolimo da svojim neodgovornim ponašanjem ugrozimo bilo čiji život.

„Kada kršite samoizolaciju, činite upravo to, ugrožavate ljudske živote. Svi koji su spremni da učine nešto takvo biće sankcionisani u najkraćem roku“ zaključio je Stanković i pozvao građane da ostanu doma.

Najčitanije