fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoIntenzivno raditi na ujednačavanju zarada u javnom sektoru

Intenzivno raditi na ujednačavanju zarada u javnom sektoru

Podgorica, (MINA) – Neophodno je intenzivno raditi na ujednačavanju zarada zaposlenih u javnom sektoru, kroz legislativne izmjene, saopšteno je tokom sastanka Ministarstva finansija i socijalnog staranja sa reprezentativnim sindikatima.

Iz Ministarstva su naveli da su, nakon razgovora sa sindikatima, predložili vladi odluku o obračunskoj vrijednosti koeficijenta za zaposlene u javnom sektoru za narednu godinu.

“Sa predstavnicima Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata Crne Gore danas je razgovarano nakon što predlog vlade, o izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru, nije dobio podršku Skupštine”, kazali su iz Ministarstva.

Kako su podsjetili, sindikati godinama insistiraju na ujednačavanju zarada u javnom sektoru.

Državni sekretar Ministarstva, Branko Krvavac kazao je da, zato što predložene izmjene nijesu podržane u Skupštini, neophodno je vladi predložiti jedinstvenu obračunsku vrijednost koeficijenta od 90 EUR u bruto iznosu u skladu sa odredbama postojećeg zakona.

Krvavac je kazao da je predlog Ministarstva i vlade bio u skadu sa programom Evropa sad.

“Konkretno, da je Skupština podržala predložene izmjene, najveće plate u državi ne bi rasle oko 200 EUR, nego oko 70 EUR”, kaže se u saopštenju.

Predstavnici sindikata podsjetili da se zalažu za ujednačavanje zarada u javnom sektoru između zaposlenih iz kategorije D i zaposlenih iz kategorije A, B i C.

Oni su naveli da iz tog razloga ne podržavaju predloženu obračunsku vrijednost koeficijenta, koja je, kako su kazali, jedina moguća nakon neizglasavanja izmjena zakona u parlamentu.

“Ministarstvo i reprezentativni sindikati su se saglasili da je neophodno intenzivno raditi na ujednačavanju zarada zaposlenih u javnom sektoru, kroz legislativne izmjene, čemu će se pristupiti već u prvom kvartalu naredne godine”, poručili su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije