fbpx
NaslovnicaCrna GoraCilj Dječje SOS linije mapiranje potreba djece i mladih

Cilj Dječje SOS linije mapiranje potreba djece i mladih

Podgorica, (MINA) – Cilj Nacionalne dječje SOS linije, koja je počela sa radom 2018. godine, je mapiranje potreba djece i mladih i onih koji brinu o njima, poručila je rukovodilac Službe za obezbjeđenje dostupnosti servisa sa pomoć i podršku djeci i mladima Marina Lekić Barac.

„Cilj rada sa djecom i mladima na Dječjoj liniji je da se kroz savjetodavni razgovor, koji je pun vrednovanja, poštovanja i prihvatanja, omogući da dijete izrazi i istraži misli, osjećanja i akcije“, kazala je Lekić Barac.

Ona je agenciji MINA kazala da dječja linija procjenjuje rizike sa kojima mogu da se suoče djeca i mladi i nastoji da osigura sigurnost i zaštitu.

Lekić Barac je pojasnila da su ciljna grupa djeca starijeg osnovno-školskog i mlađeg srednjoškolskog uzrasta.

„Međutim pozive imamo i od drugih uzrasta u manjem broju, kao i pozive odraslih“, dodala je Lekić Barac.

Ona je navela da je prošla godina predstavljala eksperimentalni period i „osluškivanje“ populacije kojoj je namijenjena.

Lekić Barac je kazala da linija bilježi preko 700 poziva, a u distribuciji poziva najveći je broj testirajućih, što govori da je SOS dječja linija kao servis postala predmet ispitivanja populacije kojoj je namijenjana.

„Veliki broj poziva je i savjetodavne prirode što je svrha postojanja linije za djecu“, rekla je Lekić Barac.

Ona je pojasnila da s obzirom na to da je linija anonimna i povjerljiva, djeci se ne traže lični podaci, osim u posebnim situacijama kada savjetnik procijeni da se dijete nalazi u nekoj vrsti opasanosti.

Barac Lekić je istakla da kada su u pitanju savjetnici koji razgovaraju sa djecom koriste sopstvene snage da nađu rješenje za datu situaciju.

„Zajednički se razmatraju moguća dobra rješenja kako djeca ne bi bila pasivni sagovornici i kako bi se osnažila da u narednim sličnim situacijama lakše dođu do rješenja“, dodala je Lekić Barac.

Ona je podsjetila da je u saradnji sa UNICEF-om, od aprila ove godine, u okviru kampanje Ostani doma, Nacionalna SOS dječja linija dostupna djeci i mladima od sedam do 21 sat svakog radnog dana, kako bi se na taj način djeci obezbijedila psihološka podrška i savjeti u vezi sa COVID 19.

Najčitanije