fbpx
NaslovnicaCrna GoraBorovinić Bojović: Kineske vakcine stižu do kraja mjeseca

Borovinić Bojović: Kineske vakcine stižu do kraja mjeseca

Podgorica, (MINA) – Kineska donacija od 30 hiljada Sinofarmovih vakcina će do kraja februara stići u Crnu Goru, najavila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, dodajući da će vakcinacija početi sjutra u Domu za stare Risan.

Ona je, u emisiji “Argumenti” na Televiziji Crne Gore, kazala da će u Podgorici biti četiri punkta za vakcinaciju i po jedan u Golubovcima i Zeti.

“Svi domovi zdravlja su spremni”, rekla je Borovinić Bojović i ocijenila da je država potpuno spremna za vakcinaciju.

Ona je kazala da se do kraja februara očekuje još pet hljada vakcina Sputnjik V, a do kraja marta još 50 hiljada doza te vakcine.

Borovinić Bojović je ponovila kako su vakcine koje je poklonila Srbija ugovorene na bilateralnom nivou dvije države i uz saglasnost proizvođača Rusije, dok u slučaju ponude biznismena Petrosa Statisa to, kako je navela, nije bilo moguće.

“Nigdje u svijetu se do sada nije desilo da fizičko lice bude donator, iako sam sigurna da i u drugim državama postoje dobronamjerni prijatelji koji bi to za svoje države učinili”, kazala je Borovinić Bojović, prenosi portal RTCG.

Ona je pozvala predsjednika države Mila Đukanovića da, u ovoj situaciji, pomogne Vladi.

“Imajući u vidu njegovu karijeru i odnose sa državnicima da preduzme sve neophodne korake odmah, jer ćemo kao Vlada jedva dočekati takvu pomoć”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je optužila bivšeg direktora Instituta za javno zdravlje Bobana Mugošu da je od svih domova zdravlja tražio da se smanji broj testiranja “kako bi se prividno smanjio broj zaraženih”, odnosno da broj testiranja ne prelazi deset dnevno.

Bivši direktor Kliničkog centra, Jevto Eraković, ocijenio je da je činjenica da je Crna Gora imala ponuđene vakcine, kojima su mogli da se sačuvaju životi građana.

“Predsjednik Đukanović je obavijestio premijera (Zdravka) Krivokapića da je spremna donacija državi Crnoj Gori od strane Statisa, koje je obezbijedio zahvaljujući ugledu svoje kompanije”, kazao je Eraković.

On je naveo da je Statis bio spreman da donira deset hiljada i 40 hiljada koje je bio rezervisao da ih Crna Gora plati.

“Ali, očigledno neke političke igre koje ne smiju da dovode u pitanje zdravlje građana Crne Gore, uslovile su da ova Vlada nije htjela da prihvati tu donaciju”, rekao je Eraković.

On je ocijenio da bi prihvatanje te donacije bilo u skladu sa zakonom i da nije smjela da se odbije, naročito u situaciji kada je u Crnoj Gori potpuno izgubljena kontrola nad epidemijom.

“Imamo sve parametre koji pokazuju da ova Vlada apsolutno nije u mogućnosti da isprati situaciju”, rekao je Eraković, dodajući kako zna da je Borovinić Bojović humanista, ali da je morala da odbije Statisovu donaciju.

Direktorica Agencije za ljekove Željka Božović kazala je, u online uključenju, da je zakon o ljekovima usaglašen sa zakonima Evropske unije i da poznaje dva mehanizma.

“Prvi je registracija, a drugi mehanizam je odobrenje uvoza lijeka koji nije registrovan. Institut može izdati dozvolu za uvoz lijeka koji nije registrovan”, rekla je Božović.

Ona je navela da je vakcina Sputnjik V koja je stigla u Crnu Goru testirana u nadležnoj kontrolnoj labaratoriji Srbije, sa kojom sarađuje crnogorski Institut za ljekove.

“Pošto je vakcina testirana, bio je moguć njen uvoz. Isti princip biće i za sve ostale vakcine, bilo da je predmet donacije ili nabavke”, rekla je Božović.

Borovinić Bojović je navela da je Vlada Crne Gore u direktnoj komunikaciji sa Vladom Srbije obezbijedila donaciju vakcina, dok je uloga jednog od lidera Demokratskog fronta, Andrije Mandića, u tome epizodna.

“Primarno je Dritan Abazović više puta bio u kontaktu sa Anom Brnabić i ja sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom. Mandić je to prvo saopštio zbog, kako se zna, prijateljskih veza sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Vjerujem da mu je on saopštio tako važne vijesti”, rekla je Borovinić Bojović.

Eraković je, tim povodom, ocijenio da se obistinilo ono na šta su u Demokratskoj partiji socijalista i ranije upozoravali, sinhronizovanoj akciji uoči lokalnih izbora u Nikšiću.

On je kazao da je i upozorenje Stejt dipartmenta da građani Sjedinjenih Američkih Država ne putuju u Crnu Goru potvrda koliko je situacija katastrofalna i van kontrole.

Najčitanije