fbpx
NaslovnicaCovid19Begić: Virus se lakše prenosi nego što je bilo ko očekivao

Begić: Virus se lakše prenosi nego što je bilo ko očekivao

Podgorica, (MINA) – Virus korone, suprotno očekivanjima, nije iskazao sezonalni karakter, kazao je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić, navodeći da se prenosi znatno lakše nego što je to bilo ko očekivao.

“Jedino što nam je ostalo, na čemu možemo da insistiramo, jedino što može sve da nas spasi je striktno pridržavanje opštih mjera prevencije, a to je držanje distance, higijena ruku i nošenje maski”, naveo je Begić, prenosi RTCG.

Begić je učestvovao u radu pljevaljskog opštinskog Tima za zaštitu i spašavanje, nakon što je u tom gradu došlo do pogoršanja epidemiološke slike uzrokovane koronavirusom.

Prvi pacijenti hospitalizovani su u Opštoj bolnici, od kojih su oni sa težom kliničkom slikom upućeni na dalje liječenje u nikšićku bolnicu.

Ispituju se uzorci za 67 osoba, od kojih 47 iz kontakta sa već oboljelim, a zbog složenosti situacije rad ugostiteljskih objekata od danas ograničen je do 23 sata.

Epidemiološka situacija u Pljevljima je izuzetno složena i dodatno se komplikuje povećanjem broja oboljelih starijih od 60 godina, a zbog pogoršanja epidemiološke slike danas je održana sjednica opštinskog Tima za zaštitu i spašavanje.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović kazao je da se broj zaraženih u Pljevljima uvećava.

“Ono što smo primijetili i dobili kao informaciju jeste da se starosna dob oboljelih povećava sa mlađih ka starijim. To dodatno otežava situaciju i samo odgovornim odnosom možemo smanjiti stopu koja je već zabrinjavajuća”, naveo je Golubović.

Stopa oboljelih koja se mjeri na 100 hiljada stanovnika trenutno je veća u Pljevljima nego u Podgorici, a bojazan je da će virus korone već danas biti potvrđen kod još nekoliko građana čiji su uzorci u radu.

Načelnica Higijensko – epidemiološke službe Doma zdravlja, Biljana Čarkilović kazala je da su trenutno hospitalizovana četiri pacijenta u Opštoj bolnici u Pljevljima, neki od njih su prebačeni u Opštu bolnicu Nikšić.

“U samoizolaciji je 119 osoba, pod zdravstvenim nadzorom 62, a osobe u samoizolaciji koje su bile u kontaktu sa pozitivnim pacijentima je 47. Za 67 uzoraka se čekaju rezultati i to će vjerovatno da poveća broj pozitivnih u Pljevljima”, rekla je Čarkilović.

Veliki broj Pljevljaka svojim ponašanjem ipak negira opasnost od korone, a jedna od prvih mjera sa lokalnog nivoa, koja je uslijedila nakon pogoršanja epidemiloške slike, je ograničavanje rada ugostiteljskih objekata do 23 sata.

Najčitanije