fbpx
NaslovnicaCovid19Begić: Neizbježno poklapanje sezonskog gripa i koronavirusa

Begić: Neizbježno poklapanje sezonskog gripa i koronavirusa

Podgorica, (MINA) – Poklapanje obolijevanja od koronavirusa i sezonskog gripa je neizbježno, ocijenio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić, navodeći da to može dovesti do teških i neželjenih ishoda.

“Situacija je, nažalost, takva da se plašimo da će uporedno obolijevanje izazvano sa ova dva virusa, i ono što je možda najcrniji scenario, a to je obolijevanje jednog istog pacijenta sa dva virusa, dovesti do posebno teških i neželjenih ishoda“, rekao je Begić.

On je za Novu M kazao da je, samim tim, neophodno u narednom periodu fokusirati se na opšte mjere prevencije koje su, na svu sreću, identične za oba ta respiratorna patogena.

„Ali takođe se fokusirati na specifične mjere prevencije, a to je vakcinacija protiv gripa koju sprovodimo godinama unazad i koja je maltene jedini pravo epidemiološko oružje kada se radi o prevenciji infekcije ovim virusom“, dodao je Begić.

Prema njegovim riječima, upravo iz straha od posljedica koje bi mogao napraviti sudar sezonskog gripa i koronavirusa, veliko je interesovanje za vakcinisanje.

Begić je kazao da su zbog toga naručili 31 hiljadu doza, što je za nekih 40 posto veća količina od prethodne godine.

„S obzirom na da je interesovanje veliko, ne samo kod nas nego i globalno, prateći situaciju na globalnom tržištu, Institut je već sada pokrenuo inicijativu za nabavku dodatnih doza vakcina protiv gripa, jer smatramo da će ona biti potrebna i da će biti slamka spasa za mnoge pacijente“, naveo je Begić.

On je podsjetio da je vakcinisanje protiv sezonskog gripa preporučeno za osobe koje se nalaze u povećanom riziku od obolijevanja ili razvoja komplikacija, a takva strategija će, kako je naveo, biti primijenjena i ove godine.

„Dakle, vakcina je preporučena za određene kategorije, prije svega stare, starije od 65 godina, hronične bolesnike, pacijente smještene u ustanovama za kolektivni smještaj i zbrinjavanje, dakle osobe u staračkim domovima“, naveo je Begić.

Kako je kazao, jako je bitno da se protiv gripa vakcinišu i određene osobe čije zanimanje ih dovodi u veći rizik od obolijevanja.

„Tu se prije svega misli na zdravstvene radnike i zaposlene u određenim službama koje su bitne za normalno funkcionisanje države“, pojasnio je Begić.

On smatra da vakcine protiv koronavirusa na globalnom tržištu neće biti prije proljeća.

„Svi se nadamo i iščekujemo vakcinu protiv novog koronavirusa, ali ona sigurno neće biti dostupna još nekoliko mjeseci. Neki optimistični scenariji govore oktobar, novembar, ali zasad, kako stvari stoje, trebalo bi da budemo srećni ako vakcine na globalnom tržištu bude negdje s proljeća“, dodao je Begić.

Najčitanije