fbpx
NaslovnicaCrna GoraPandemija će ostaviti ozbiljan trag u svjetskom sportu

Pandemija će ostaviti ozbiljan trag u svjetskom sportu


Podgorica, (MINA) – Pandemija koronavirusa ostaviće ozbiljan trag na svjetski sport i rezultiraće manjim brojem vrhunskih rezultata i svjetskih rekorda na velikim takmičenjima, prije svega na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju, smatra redovni profesor na niškom Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Marko Aleksandrović.

Selektor vaterpolo reprezentacije Crne Gore, Vladimir Gojković i dugogodišnji kapiten Budućnost Volija i crnogorske reprezentacije, Suad Šehović kazali su da je pandemija značajno uticala na sport i napravila mu velike probleme, ali da su srećni što su takmičenja nastavljena. Aleksandrović smatra da je prošlogodišnji prvi period izolacije, u martu i aprilu, bio je najgori za sportiste.

“Prvi put su iz jednog kontinuiranog trenažnog procesa bili zatvoreni u četiri zida, nijesu mogli da organizuju trening i imaju redovne dnevne rutine. To su naročito osjetili vrhunski sportisti, koji su se pripremali za Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama. U sportovima gdje je potreban rezultat, plivanje ili atletika, tu su rezultati u 2020. godini apsolutno izostali”, rekao je Aleksandrović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, tokom karantina sportistima je bilo najbitnije da sačuvaju psihu, a da je forma logično pala.

“Fokus je bio na psihu, ne na mišiće, kondiciju i formu. Produkt pandemije koronavirusa je i sve veći broj povrijeđenih igrači, jer nagli pad sportske forme i kondicioine pripreme iziskivali su da se ona poslije određenog vremena vrati. Očigledno je da su neki sistemi što prije željeli da krenu u trenažni proces i takmičenje, jer je veliki novac u igri. U NBA ligi, koja se najbolje organizovala nije bilo povreda, ali igrači nijesu imali dovoljno odmora između dvije sezone i sada smo svjedoci ogromnog broja povreda”, rekao je Aleksandrović.

On smatra da su sportsku formu najprije vratili sportisti u sportovima u kojima nema rankinga i velikog novca.

Gojković je, govoreći o problemima sa koronavirusom, kazao da je u Vaterpolo klubu Jadran iz Herceg Novog, u jednom trenutku, sedam igrača bilo pozitivno.

“Kada smo probali da ih vratimo što je prije moguće, jer su mladi i nijesu imali simptome, stavili smo ih na test opterećenja, njima je puls u mirovanju bio 120. Produžili su sedam dana mirovanja, a nakon toga sedam dana posetepenog treninga. Možda bi idealno bilo ispoštovati preporuke i napraviti pauzu od mjesec i po, ali moderan sport to ne prihvata”, rekao je Gojković.

On je naglasio da neki igrači osjećaju posljedice nekoliko mjeseci ili pola godine i ne mogu da dođu do svog vrhunca u fizičkom smislu ili ne mogu da izdrže nivo utakmice koji su izdržavali prije toga.

“Virus je pokorio cijeli svijet i odnio toliko života, a u sportu je napravio probleme”, rekao je Gojković.

On je podsjetio da na pripreme za kvalifikacioni turnir u Roterdamu za plasman na Olimpijske igre, kada su igrači gotovo 21 dan bili u karantinu i niko nije izašao iz notela, osim do bazena.

“Sada je već lakše, preko 90 odsto igrača je vakcinisano. Nadam se da će do Tokija svi biti vakcinisani i da ćemo završne pripreme moći da odradimo na nekom manje izolovanom mjestu. Moraćemo da poštujemo mjere, jer će u Japanu biti striktne soba – bazen. Biće teško prilagoditi se novim mjerama iz ovog ležernog stanja”, rekao je Gojković.

Šehović smatra da je početak treninga i nastavak takmičenja bila prva pobjeda sporta nad opakim virusom.

“Povratak u salu, poslije potpunog stopiranja i treniranja u kućnim uslovima, bio je velika pobjeda za svakog sportistu”, rekao je Šehović.

Prema njegovim riječima, generalno svi u klubu koji su prebolovali koronavirus imali su lakše simptome – malaksalost, kod nekog povišena temperatura, glavobolja i gubitak čula mirisa i ukusa.

“Poslije par dana smo bili spremni za trening, ali preporuka ljekara bila je da bude potpuno mirovanje 2-3 sedmice, u zavisnosti od naknadnih testova koje smo radili. Testovi su pokazali da nije bilo većih problema, ali sam povratak na teren nije bio nimalo lak. Virus je ostavio traga na našu spremnost i povratak je bio težak. Ekipe su već igrale u punom ritmu, utakmice su se igrale i nije bilo vremena za potpuno uvođenje već smo poslije par dana bili u punom treningu što nije bilo ni malo lako”, rekao je Šehović.

On je istakao da su testiranja uoči puta i utakmica bila veliko psihološko opterećenje i iščekivanje rezultata.

“Nijesmo ulazili u salu dok ne dođu rezultati, otkazivani su treninzi. To je utiocalo na trenažni proces i naše igre. Takva su bila pravila i morali smo ih poštovati. Svako putovanje bilo je rizik, iako smo imali smanjeno kretanje, potencijalna opasnosrt vrebala je i na aerdromu, u hotelu, sali. Izgurali smo, iako se koronavirus pojavljivao u ekipi 2-3 puta”, rekao je Šehović.

Govoreći o povratku nakon izlaska iz izolacije, iskusni bek kazao je da su osjećanja bila podijeljena – sreća zbog povratka na teren i briga jer prvi trening nije bio lak.

“Poslije par dužina osjećao sam se kao da nikada nijesam potrčao. Zadihao sam se, puna su bila pluća. Težak povratak, gledaš ekipa u punom trenažnom procesu, a treba da se vratiš i daš sve od sebe. Nije bilo lako, kao poslije povrede kad ne trenirate, a ulazite u trenažni procves. Velike upale, mala snaga. Ostavilo je posljedice tri sedmice mirovanja i netreniranja”, rekao je Šehović.

On je kazao da je pandemija uticala da shvatimo da je zdravlje najbitnije i da je osnov za normalan život.

“Svi oni koji zdravlje nijesu stavljali na prvo mjesto shvatiće da je sve ostalo sporedno i da je najbitnije da smo zdravi. Pokazala nam je da se u pojedinim situacijama ništa ne pitamo. Zdravlje je osnov za normalan život”, poručio je Šehović

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije