20 C
Podgorica
September 25, 2020.
Naslovnica Covid19 Skraćena samoizolacija i karantin sa 21 na 14 dana

Skraćena samoizolacija i karantin sa 21 na 14 dana

Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je, na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ),odlučilo da skrati karantin i samoizolaciju sa 21 na 14 dana.

Iz Vlade je saopšteno da odluka NKT-a danas stupa na snagu.

Kako je pojašnjeno, NKT je odlučilo da skrati vrijeme samoizolacije i institucionalne izolacije osoba koje su bila u kontaktu ili se sumnja da su bila u kontaktu sa inficiranim licima, oboljelima bez kliničke slike ili sa blagom kliničkom slikom.

“Skraćeno je i vrijeme institucionalne izolacije osoba koje su bile na bolničkom liječenju od novog koronavirusa”, dodaje se u saopštenju.

Odluka je, kako je navedeno, donijeta u skladu sa preporukama relevantnih međunarodnih organizacija i praksom koja je već na snazi u većini država Evropske unije, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu i mnogim drugim državama.

Iz Vlade su kazali da se u obrazloženju predloga IJZ-a da mjera samoizolacije bude skraćena i u Crnoj Gori, navodi da najnoviji naučni dokazi ukazuju da je zaraznost oboljelih znatno kraća nego što se prvobitno smatralo

“Ovo ukazuje da pacijenti koji nijesu imali simptome, a kod kojih je prošlo najmanje 14 dana od uzimanja uzorka za test koji je bio pozitivan, ne predstavljaju opasnost po svoje okruženje te samim tim ne postoji potreba za njihovom samoizolacijom nakon 14. dana“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da zaraznost asimptomatskih slučajeva očigledno traje i kraće.

“Pacijenti koji nijesu imali simptome, a kod kojih je prošlo najmanje 14 dana od uzimanja uzorka za test koji je bio pozitivan, ne predstavljaju opasnost po svoje okruženje”, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su dodali da se mjera samoizolacije ukida osobama kojima je na dan stupanja na snagu ove mjere isteklo 14 dana trajanja samoizolacije, a najmanje tri dana nemaju simptome ni znakove infekcije.
(kraj) sni

Najčitanije