fbpx
NaslovnicaCovid19Škole u pet opština prelaze na sistem učenja na daljinu

Škole u pet opština prelaze na sistem učenja na daljinu

Podgorica, (MINA) – Škole u Budvi, Kolašinu, Ulcinju, na Cetinju i Žabljaku od sjutra prelaze na sistem učenja na daljinu, odnosno obustavlja se nastava privremeno, najkraće dvije sedmice, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Iz tog Vladinig resora kazali su da je kumulativna incidencija u navedenim opštinama prema najnovijem presjeku prešla 800 na 100 hiljada stanovnika.

„Time se nastavlja primjena sistema “semafora” za škole koji, između ostalog, podrazumijeva da se nastava u školama u “crvenim” opštinama privremeno obustavlja i prelazi se na učenje na daljinu, ali sa stalnim konsultacijama i ispitivanjima u školi“, pojasnili su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je prošle sedmice u “crveno” su, na minimum 14 dana, ušle škole u Nikšiću i Pljevljima.

Kako su naveli iz Ministarstva sistem “semafora” koji je izradio Institut za javno zdravlje za potrebe prosvjete podrazumijeva procjenu epidemiološke situacije po svakoj opštini ponaosob, koja će se izražavati bojama.

„Tako u “crvenim” opštinama, gdje je vrijednost 14-o dnevne kumulativne incidencije preko 800 na 100 hiljada stanovnika škole prelaze na rad na daljinu“, pojasnili su iz Ministarstva.

U “zelenim” opštinama, u kojima je najbolje stanje odnosno u kojima je kumulativna incidencija ispod 5 na 100 hiljada stanovnika, relaksiraju se mjere, pa se dozvoljava izlazak đaka na odmor, a velika je mogućnost i relaksiranja mjera koje se odnose na nošenje maski.

Iz Ministarstva su napomenuli da se praktična nastava stručnih škola sprovodi nezavisno od sistema semafora, zbog specifičnosti stručnih škola i nemogućnosti da se praksa, kao suština stručnog obrazovanja, vrši online.

Najčitanije