fbpx
NaslovnicaCovid19Policijski čas od ponoći, kafići će raditi do 23 sata

Policijski čas od ponoći, kafići će raditi do 23 sata

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori od sjutra će biti zabranjen izlazak iz objekta stanovanja od ponoći do pet sati, a ugostiteljski objekti radiće do 23 sata, predviđeno je novim epidemiološkim mjerama.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, na konferenciji za novinare resora na čijem je čelu, Kliničkog centra i Instituta za javno zdravlje, saopštila je da je zabrana muzike i dalje na snazi.

“Uz mogućnost da, ukoliko se ovakav trend nastavi sljedeće sedmice, korigujemo i ovu mjeru. Dozvoljena su samo sjedeća mjesta, ali ne i šankovi i mjesta za stajanje”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da će marketi, supermarketi i hipermarketi, prodavnice obuće, odjeće, kozmetički i frizerski saloni raditi od sedam do 22 sata.

“Ustanove obrazovanja i kulture radiće do 22 sata, a ne do 18 sati, kako je bilo definisano prethodnim mjerama. Dostava hrane biće moguća do ponoći u cijeloj Crnoj Gori”, dodala je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da su Podgorica i Danilovgrad ušli u kategoriju opština u kojima je četrnaestodnevna incidencija novih slučajeva koronavirusa na 100 hiljada stanovnika manja od 800.

Borovinić Bojović je navela da je u Podgorici i Danilovgradu u vrtićima, školama i fakultetima, koji su bili zatvoreni, dozvoljeno pohađanje nastave od ponedjeljka do 23. aprila.

“U Podgorici i Danilovgradu rad dječjih igraonica takođe je dozvoljen od sedam do 20 sati, a rad fitnes centara i teretana biće dozvoljen do 22”, rekla je Borovinić Bojović.

Kladionice će, kako je navela, u tim gradovima raditi do 22 sata.

“Ugostiteljski objekti u Podgorici i Danilovgradu mogu da rade u punom kapacitetu, i vani i unutra, do četiri osobe za stolom, dozvoljena su samo sjedeća mjesta, ali ne i šankovi i mjesta za stajanje”, navela je Borovinić Bojović.

Kako je kazala, privredna društva i preduzenici u Podgorici i Danilovgradu koji se bave trgovinom na malo – tržni centri, štandovi, tezge radiće od sedam do 22 sata.

“Međugradski saobraćaj u ovim opštinama, kao i u svim koje imaju ispod 800 14-dnevnu incidenciju, će biti dozvoljen”, navela je Borovinić Bojović.

Iste mjere koje će se od ponedjeljka do 23. aprila primjenjivati u Podgorici i Danilovgradu, od ranije važe za Plav, Gusinje, Petnjicu, Herceg Novi, Žabljak, Tivat, Kotor, Plužine, Budvu, Tuzi, Rožaje, Bar, Ulcinj, Bijelo Polje i Cetinje.

Organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima (luna park, panoramski točak i slično) i dalje su zabranjeni.

Zabrana međugradskog saobraćaja za vikend, u cijeloj Crnoj Gori, je i dalje na snazi.

Epidemiološke mjere će biti na snazi od sjutra do 23. aprila.

Borovinić Bojović je na pitanje novinara kojim redosljedom će se pozivati na vakcinaciju građani koji su već prijavljeni, a koji ne spadaju u prioritene grupe, odgovorila da se samim započinjenjem masovne vakcinacije mijenja struktura prioritneih grupa, odnosno poziva na vakcinaciju.

„I naravno da ćemo u dogledno vrijeme, sa IJZ iznijeti jasan stav i obavijesti javnost i da ćemo učiniti sve da pojednostavimo vakcinaciju i olakšamo građanima vakcinaciju“, navela je Borovinić Bojović.

Na pitanje da li revakcinisane osobe dobijaju potvrde sa kojim mogu da idu u inostranstvo, Borovinić Bojović je odgovorila da su potvrde gotove i QR kodovi.

Prema njenim riječima, potvrde će od sjutra biti na punktovima vakcinalnim, odnosno svi oni koji su došli da se revakcinišu moći će odmah da je i dobiju.

„Za one koje su sada vakcinisani moći te potvrde da podignu ili kod izabranih ljekara ili na samim vakcinalnim punktovima gdje su vakcinisani, ili kod bilo kojeg drugog ljekara, ili epidemiološke službe lokalne samuprave“, dodala je Borovinić Bojović.

Upitana da li smatra da li su prijetnje koje je dobila povezne sa funkcijom koju obavlja, Borovinić Bojović je odgovorila da svakodnevno slušaju poruke koje su upućene građanima „Branićemo državu svim sredstvima“ i slično i stoga je „ potpuno jasno da se takvim manipulativnim izjavama utiče na javnost i na neki način potpiruju takve vrste prijetnji koje sam lično i dobila“.

„Imajuću u vidu svu kampanju koja se vodi protiv mene još od 4. decembra moj odgovor je da me ove prijetnje nijesu uplašile, niti će me uplašiti“, poručila je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da će se truditi da pojednostave ulazak turista u Crnu Goru.

„Da li će biti potrebna potvrda o vakcinaciji, PCR, ili brzi antigenski test o tome ćemo obavijesti javnost“, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da se 25 hiljada AstraZeneka vakcina koje treba da stignu u Crnu Goru očekuju početkom maja, a da će preostalih 40 hiljada biti u dogledno vrijeme upućeno.

Borovinić Bojović je poručila da se sa revakcinacijom neće kasniti.

Ona je rekla da što se tiče kineskih vakcina, zbog transporta i velikog kontingenta koji stiže, može doći do pomjeranja od par dana.

“Imamo uvjerenja da će taj kontingent od 200 hiljada vakcina stići krajem aprila. Vakcinaciju započinjemo tri do pet dana po dolasku kontingenta”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je najavila i ozbiljniju kampanju za masovnu vakcinaciju, a kako je kazala, kampanja mora da prati vakcine.

Odgovarajući na pitanje u kojoj fazi su postupci u vezi sa kašnjenjem vakcina i neispravnim respiratorima, Borovinić Bojović je rekla da su nadležni organi preduzeli neophodne radnje u vezi sa tim temama.

“Nijesmo pokretali krivične prijave. Te aktivnosti, odnosno radnje koje smo iznijeli, nijesmo iznijeli zbog toga da bismo, na bilo koji način, osporavali nekoga”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da to nije njihov posao i da postoje nadležni organi koji se tim bave.

“Želimo da kažemo da se takve situacije ne smiju ponavljati u budućnosti i neće se ponavljati. Sva naša aktivnost, Ministarstva zdravlja i mene kao ljekara, odnosno humaniste, upućena je na solidarnost, jedinstvo, pomirenje”, rekla je Borovinić Bojović.

Kako je dodala, u tom smislu, svaka radnja koju Ministarstvo bude preduzimalo biće na tom fonu i ubuduće.

Direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Đorđe Krljević rekao da je u toj zdravstvenoj ustanovi ukupno hospitalizovano 137 pacijenata, od kojih su četiri na respiratoru, a 17 na neinvazivnom modu ventilacije.

On je kazao da je u KCCG 68 kovid pacijenata životno ugroženo.

Krljević je kazao da je na Internoj klinici hospitalizovan 81 pacijent, a na Infektivnoj 48.

„U Institutu za bolesti djece ima jedan kovid pozitivan pacijent, na neurohirurgiji dva pacijenta i po jedan na Klinici za bolesti srca, urologiji, na neurologiju, onkologiji i ortpediji“, dodao je Krljević.

On je istakao da je ukupan broj hospitalizovanih pacijenata u KCCG manji nego što je to bilo prije sedam dana.

Kako je rekao Krljević, ono što zabrinjava jeste sve veći slučaj tih teških kliničkih slika kod kovid pozitivnih pacijenata.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić je rekao da je međuresorni tim za uspostavljenje infrastrukture za sprovođenje vakcinacije u završnoj fazi plana svojih aktivnosti.

„Ostalo nam je svega još dva tri dana rada kako bi završili brendiranje i svih 139 punktova će biti spremno za početak masovne vakcinacije“, naveo je Jokić.

Prema njegovim riječima, glavna ideja Ministarstva zdravlja je bila da se na punktovima za masovnu vakcinaciju smanji broj zdravstvenog kadra.

Odgovarajući na pitanje novinara o gužvama i čekanju ispred domova zdravlja, Jokić je naveo da je rekonstrukcija rada u kovid sistemu u Glavnom gradu u toku.

“Vjerujem da ćemo već od 26. aprila preći na novi sistem kovid rada. Novi call centar na Starom aerodormu imaće sedam linija. Na taj način ćemo rasteretiti kompletan proces rada”, kazao je Jokić.

Najčitanije