fbpx
NaslovnicaCovid19Hospitalizovano dvoje djece sa koronom

Hospitalizovano dvoje djece sa koronom

Podgorica, (MINA) – U Institutu za bolesti djece (IBD) od koronavirusa liječi se dvoje djece od kojih je jedno, koje od rođenja ima cerebralnu paralizu, na respiratoru, kazao je direktor te zdravstvene ustranove Saša Radović.

Radović je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore rekao da slučajeva koroavirusa u IBD skoro da ima stalno, a da se na liječenju trenutno nalazi dvoje djece.

“Jedan pacijent je u ozbiljnom stanju. Od rođenja ima dječju cerebralnu paralizu i respiratornu insuficijenciju, na respiratoru je i vitalno je ugrožen”, saopštio je Radović.

Kako je dodao, drugi pacijent je bolje klinične slike sa planom da bude otpušten kući.

Radović je rekao da je u toku prošle godine liječeno 43 djece, a u prva dva mjeseca ove godine još osmoro.

“Tu ne možemo da ne pomenemo pratioce koji su bili pozitivni. Taj broj je za vrijeme pandemije ukupno 23”, naveo je Radović.

Inicijalna klinička slika kod djece je, dodaje Radović, bila blaga, ali kao bitno, ističe kasnije komplikacije kod djece koje infekcija izaziva.

“Od novembra se u Institutu liječilo šestoro djece sa kasnijim komplikacijama a to su komplikacije koje se javljaju najčešće nekoliko nedjelja do nekoliko mjeseci nakon preležane infekcije. Dolazi do pogoršanja opšteg stanja, skoka temperature i do zahvaćenosti dva ili više oragan ili organcikih sistema”, kazao je Radović, prenosi portal RTCG.

Svi oni su, dodaje on, nakon terapije otpušteni kući.

Radović je upozorio roditelje da budu oprezni, da temperatura koja traje više od tri dana uz pogoršanje opšteg stanja djeteta, a nekoliko sedmica nakon preležane infekcije treba da bude alarm da se zatraži pomoć izabranog pedijatra.

Najčitanije

Geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata

Podgorica, (MINA) - Aktuelne geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata za članstvo...