fbpx
NaslovnicaCovid19U Nikšiću stabilna epidemiološka situacija

U Nikšiću stabilna epidemiološka situacija

Nikšić, (MINA) – Epidemiološka situacija u Nikšiću, u kome je registrovano 32 pozitivnih na koronavirus, stabilna je, jer poslednjih dana nijesu zabilježeni novi slučajevi obolijevanja, ocijenio je Opštinski operativni tim za zarazne bolesti u tom gradu.

U Nikšiću je analizirano 300 uzoraka, a svih 32 oboljelih su stabilnog zdravstvenog stanja.

Pod stalnim zdravstvenim nadzorom je 460 osoba, saopšteno je nakon sjednice tog tima, od kojih 50 danas izlazi iz izolacije, a još 200 do 20. aprila.

Karantin na Vučju, koji su obezbjeđivali pripadnici Vojske Crne Gore, zatvoren je krajem prošle sedmice.

»U Opštoj bolnici u Nikšiću, koja je u potpunosti opremljena da adekvatno pruži njegu i liječenje oboljelim, do danas je bilo smješteno sedam pacijenata, od čega su tri izliječena, a ostali su stabilnog stanja«, saopšteno je nakon sjednice Opštinskog tima na kojoj je analizirana trenutna epidemiološka i socijalna situacija.

Specijana bolnica za plućne bolesti u Brezoviku, kako su naveli, dobila je, u toku sedmice, još jednu veliku isporuku zaštitne opreme.

U toj zdravstvenoj ustanovi izvršena je reorganizaciju u svakodnevnom poslu, kako bi u potpunosti bili spremni za prihvat oboljelih.

»Odjeljenje onkologije funkcioniše normalno i svim pacijentima se pruža neophodna terapija, a tako će biti i za vrijeme praznika«, saopšteno je iz te ustanove.

Centar bezbjednosti pokriva sve ulaske u grad i vrši rigoroznu kontrolu, kako bi se poštovale mjere o zabrani međugradskog saobraćaja, kao i kontroliše poštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela.

Posljednjih dana, kako je saopšteno, osjetan je pad broja krivičnih djela, kao i pad kršenja zabrana.

»Za proteklih sedam dana podnijeto je 17 krivičnih prijava zbog kršenja člana 287 Krivičnog zakona. Vrši se kontinuirana provjera osoba koja su u izolaciji, kao i poštovanje mjera vremenskog ograničenja boravka izvan domova«, navodi se u saopštenju.

Iz Centra bezbjednosti kazali su da preduzimaju intenzivne aktivnosti na provjeri oko 400 potvrda izdatih od privrednih društava za kretanje između gradova.

Navodi se da oni koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja mogu dobiti potvrdu o kretanju u opravdanim slučajevima.

Pripadnici granične policije kontrolišu povratak građana u državu odakle bivaju direktno sprovedeni u karantin, kao i protok roba i ljudi na graničnim prelazima, a vrši se obilazak sela i naselja u pograničnom području.

U proteklih sedam dana, kako je navedenoa, evedintiran je ulazak 86 crnogorskih državljana, za koje su sanitarni inspektori izdali 82 rješenja za zdravstveni nadzor, jednom za samoizolaciju i tri za karantin.

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja redovno peru granične prelaze, a dezinfekciju službenici Granične policije.

Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija svakodnevno pere i dezinfikuje gradske ulice, a Komunalna policija sprovodi nadzor nad poštovanjem mjera zabrane kretanja i okupljanja na javnim površinama u gradskom jezgru i šetalištima.

Iz te službe saopštili su da će tokom praznika vršiti pojačan nadzor.

Opštinski tim je analizirao i socijanu situaciju u Nikšiću i ocijenio da je velikom broju osoba potrebna pomoć u osnovnim životnim namirnicama, kako onima u stanju stalne socijalne potrebe, tako i onima koji nemaju stalno zaposlenje zbog mjera preduzetih od Nacionalnog koordinacionog tijela.

Opštinskom odboru Crvenog ksta Nikšić do sada je podnešeno 1,8 hiljada zahtjeva, a posredstvom velikog broja volontera, uručeno je 976 paketa.

Iz Opštinskog operativnog tima za zarazne bolesti, pozvali su građane da se, bez obzira na povoljniju epidemiološku situaciju, pridržavaju svih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, posebno u vrijeme Vaskršnjih praznika, kada će biti pojačana kontrola.

Najčitanije