fbpx
NaslovnicaCovid19Tiodorović: Cijela Srbija je pod epidemiološkim nadzorom

Tiodorović: Cijela Srbija je pod epidemiološkim nadzorom

Beograd, (MINA) – Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da je cijela Srbija pod epidemiološkim nadzorom, od Subotice do Preševa, i istakao da je sve manje pacijenata koji zahtijevaju bolničko liječenje i da broj oboljelih zavisi od broja testiranih.

Tiodorović je u intervjuu za Radio Televiziju Srbije naveo da tamo gdje se pojavi neko žarište, a to je već od pet slučajeva, ima blagog povećanja broja oboljelih od koronavirusa.

On je kazao da je sve manje pacijenata na respiratoru i sve manje odlazaka u bolnicu, navodeći da na respiratore uglavnom odlaze starije osobe.

“Ali, imamo ovih mlađih u Vranju i okolini. Dakle, to su opštine krajnjeg juga. Moramo razmišljati o tome, s obzirom na to da tamo kod ljudi srednjih godina imamo pneumonije koje su dobro sanirane u Vranju. Najteži slučajevi se šalju u Klinički centar Niš”, rekao je Tiodorović, prenosi RTS.

Tiodorović se osvrnuo i na situaciju u Sjevernoj Makedoniji, gdje je opet uveden policijski čas.

Kako je rekao, s obzirom na povezanost stanovništva sa Sjevernom Makedonijom, mora posebno da se brine o tome da u nekom momentu, ako dođe do ponovnog porasta broja oboljelih, možda budu primijenjene određene rigoroznije mjere u tom dijelu zemlje.

Prema posljednjim informacijama, od Kovida 19 u Srbiji je umro još jedan pacijent, zaražene su još 74 osobe, a u protekla 24 sata testirano je 3.124 ljudi.

Tiodorović je naveo da će broj oboljelih uvijek zavisiti od testiranja i od toga koji su razlozi za testiranje.

“Ako je to traganje, epidemiološki nadzor i istraživanje zbog kontakata, da bismo smanjili broj izvora infekcije, da bismo virusonoše prepoznali iako nemaju nikakve kliničke simptome, onda ćemo uvijek imati povećanje”, kazao je Tiodorović.

On je dodao da ne očekuje da se često pojavljuju teške kliničke slike.

“Biće pojedinačno, imaćemo sporadične oblike. Čak i tokom cijelog ljeta. Kao što i za vrijeme gripa imamo tokom ljeta poneke sporadične slučajeve gripa”, naveo je Tiodorović.

Najčitanije

Air Montenegro dočekao milionitog putnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalna avio-kompanija Air Montenegro danas je opslužila svog milionitog putnika i...