fbpx
NaslovnicaCovid19Prijave za vakcinaciju moguće već od sjutra

Prijave za vakcinaciju moguće već od sjutra

Podgorica, (MINA) – Zvanično prijavljivanje građana za vakcinaciju protiv koronavirusa moglo bi da počne već sjutra, a način na koji će se ona odvijati biće preciziran na današnjoj sjednici Nacionalne komisije za imunizaciju, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

On je Pobjedi rekao da bi od sjutra trebalo da počne sa radom jedinstveni broj za cijelu Crnu Goru 1717 na koji se građani mogu prijaviti.

Njih će kasnije kontaktirati izabrani doktor, koji će ih registrovati i odrediti tačan datum vakcinacije.

“Prioritete će određivati izabrani doktor nezavisno od prijavljivanja”, rekao je Galić.

Od prošle sedmice zainteresovanost za vakcinu može se prijaviti i putem sajta www.covidodgovor.me.

Do sada je putem te platforme, kako je naveo Galić, stiglo oko 15 hiljada prijava.

On je rekao da će ovih dana građani i preko tog sajta moći zvanično da se prijave.

“Iako je ova platforma sada u fazi testiranja, kako bi se informisali o zainteresovanosti za imunizaciju, građani koji su se prijavili najvjerovatnije neće morati ponovo da se prijavljuju”, kazao je Galić.

On je apelovao na građane da se pridržavaju mjera jer će, ukoliko se nastavi nepovoljna epidemiološka situacija, biti uvedene još rigoroznije mjere.

“Molim građane da budu svjesni da imamo ozbiljnu epidemiološku situaciju sa više od 75 odsto popunjenosti bolničkih postelja. Umiru i mladi članovi populacije, iako su najugroženiji stari i bolesni”, rekao je Galić.

On je kazao da do sada vakcinisane osobe nijesu imale nijedno neželjeno dejstvo na vakcinu.

Galić je objasnio da rekacije mogu da se jave, i to u obliku bola ili upalnog procesa na mjesto uboda, kao i da može da dođe do povišene temperature ili malaksalosti.

Najčitanije