fbpx
NaslovnicaCovid19Popuštanje mjera ne znači da je opasnost prošla

Popuštanje mjera ne znači da je opasnost prošla

Podgorica, (MINA) – Popuštanje mjera za sprečavanje širenja koronavirusa ne znači da je opasnost prošla i građani i dalje treba da poštuju one koje su na snazi, poručio je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša.

On je na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti kazao da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori stabilna i da se kontroliše.

“Zbog toga uvodimo mjere kojima se polako vraćamo ka normali. Popuštanje mjera ne znači da treba da se opustimo, već da treba da budemo posvećeniji i poštujemo mjere koje ostaju na snazi, jer će one omogućiti da svi ostanu zdravi“, istakao je Mugoša.

On je još jednom apelovao da se popuštanje ne doživi kao da nema više opasnosti.

“Opasnost i dalje postoji i može lako da se vrati kao bumerang, ako ne vodimo računa o mjerama koje smo predložili i koje treba poštovati”, poručio je Mugoša.

Govoreći o slučaju novozaraženog iz Bijelog Polja, on je kazao da je otkriven u rutinskom testiranju i da ta osoba nije imala nikakvih simptoma.

„Trenutno niko od njegovih kontakata nema nikakve simptome i svi su pod nadzorom“, dodao je Mugoša.

Na pitanje zašto je pacijent, koji je pozitivan na koronavirus, prebačen iz Kliničkog centra u Grac i kako se sada osjeća, Mugoša je odgovorio da je to urađeno da bi se tom pacijentu pomoglo i da on nije u najboljem stanju.

Mugoša je kazao da još ne mogu najaviti kada će vrtići početi sa radom, da još nije vrijeme za njihovo otvaranje, ali da redovno procjenjuju epidemiološku sitiuaciju.

Na pitanje da li je moguće da 18. maja bude otvoren međugradski saobraćaj, on je odgovorio da je to moguće samo ako epidemiološki podaci narednih dana pokažu da nema opasnosti od prenošenja infekcije.

„Ako epidemiološke procjene ukažu na to da je rizik od prenošenja infekcije nizak moguće da će biti ukinuta zabrana međugradskog saobraćaja“, rekao je Mugoša.

Kako je dodao, IJZ je, u dogovoru sa Ministarstvom sporta i još nekim činiocima u društvu, predložio nove mjere koje se odnose na sport i sportske aktivnosti.

“Smatramo da uvođenje tih mjera pokazuje da razmišljamo i o drugoj strani i vodimo računa o fizičkom i mentalnom zdravlju”, istakao je Mugoša.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše to što pojedini poslodavci plaćeno odsustvo zbog čuvanja djeteta do 11 godina računaju kao godišnji odmor, ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da su upit u vezi sa tim proslijedili glavnoj inspektorki za rad i Ministarstvu rada i socijalnog staranja, kako bi od njih dobili tumačenje Zakona o radu po tom pitanju.

Najčitanije

Budvanska rivijera i Lovćen u finalu Kupa

Podgorica, (MINA) – Rukometaši Budvanske rivijere i Lovćena igraće u finalu Kupa Crne Gore. Ekipa...