fbpx
NaslovnicaCovid19Mugoša: Situacija ozbiljna, pojačaćemo kontrole na granicama

Mugoša: Situacija ozbiljna, pojačaćemo kontrole na granicama

Podgorica, (MINA) – Situacija sa koronavirusom u Crnoj Gori je ozbiljna, zbog neodgovornosti pojedinaca, ocijenio je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša i najavio da će kontrole na granicama biti pojačane.

“Situacija je ozbiljna u smislu da je veliki broj, u svega pet dana 13 slučajeva. Srećom, nije toliki broj i klastera, ali imamo situaciju gdje po cijeloj Crnoj Gori moramo da idemo i tražimo kontakte“, kazao je Mugoša za Televiziju Crne Gore.

Upitan da li je Crna Gora mogla bolje kontrolisati granice sa Bosnom i Hercegovinom (BiH), on je rekao da su znali da otvaranjem granica postoji opasnost od novih slučajeva.

“Mi smo i ranije imali informaciju da se to može desiti, ali smo računali sa tim da taj procenat možemo kontrolisati i da ne bi trebalo da to bude problem. I dalje stojim pri tome da sve možemo kontrolisati,” istakao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, ono što je bilo neočekivano jeste da se u toj mjeri zloupotrijebila mogućnost prelaska iz jedne zemlje u drugu, kao i neodgovoran odlazak na velike skupove.

„Nijesu prijavili da su bili na tako velikom skupu i to je neodgovorno. Jer da jesu, svi bi bili oprezniji“, kaže Mugoša.

On je kazao da je do širenja infekcije došlo uprkos priči i ukazivanju da se na velikim skupovima može raširiti epiedemija.

“Neodgovorno je bilo i to što nijesmo dobili taj podatak da su bili na utakmici, nego su ulazili iz Bosne. Da nije bilo tako velikih skupova, možda do toga i ne bi došlo,” rekao je Mugoša.

On je istakao da ljude ne treba stigmatizovati, i da niko nije želio da se inficira, ali je pozvao sve građane da budu odgovorni i da ne dozvole širenje epidemije.

“Tu se sada zahtjeva ogroman napor, da sada idemo i tražimo inficirane. Ja se nadam da neće biti previše onih koje treba smjestiti u bolnicu. Molim da svi vode računa o mjerama“, istakao je Mugoša.

Upitan šta će biti sa drugim graničnim prelazim, on je rekao da prate situaciju u regionu.

“Sjutra imamo novu sjednicu Nacionalnog koordinacionog tijela, i sjutra će se promijeniti neke stvari“, dodao je Mugoša.

On je rekao da IJZ ima dovoljno PCR testova.

“Nabavljaćemo ih sukcesivno, imamo oko osam hiljada testova“, dodao je Mugoša.

Najčitanije