fbpx
NaslovnicaCovid19Koronavirus oborio berzanske indekse

Koronavirus oborio berzanske indekse

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Montenegroberza je u srijedu zabilježila pad berzanskog indeksa MNSE 10 kojim se mjeri dinamika kretanja akcija deset najreprezentativnijih kompanija.

Direktorica berze, Milena Vučinić, kazala je da su investitori na berzi trgovali emocijama, i da je preovladao strah, neizvjesnost i zabrinutost koju donosi budući period, prenose Vijesti.

Akcije Crnogorskog Telekoma i Luke Bar izgubile su juče maksimalnih deset odsto spustivši se na nivo od 1,08 EUR, odnosno 23,4 centa.

Telekom je i dan ranije izgubio devet odsto, tako da su se cijene akcija te kompanije za dva dana vratile na nivo iz 2012. godine.

Dionice Jugopetrola u utorak su izgubile 14,57 odsto zadržavši se na prosječnih od 8,73 EUR za dionicu, a njima se nije juče trgovalo.

Plantaže su u srijedu izgubile 4,49 odsto, Crnogorski elektroprenosni sistem 6,25 odsto, Institut Simo Milošević 6,67 odsto, i Luka Kotor 5,88 odsto.

Njihove prosječne cijene zadržale su se na prosječni nivo od 8,5 centi, 57 centi, 28 EUR, i 7,2 EUR.

U trenucima kada je fokus stavljen na zdravlje populacije sasvim je očekivano da vlasnici akcija rasprodaju iste kako bi došli do novca i preduprijedili izvjesne buduće gubitke.

„Međutim, treba napomenuti da su ova vremena I prilike za iskusne i mudre berzanske igrače, koji nestrpljivo čekaju trenutak da cijen dostignu minimalne vrijednosti pa da se tada uključe u trgovinu“, rekla je Vučinić.

Akcije HTP Ulcinjske Rivijere pale su u srijedu 8,2 odsto, na 2,8 EUR. HG Budvanska rivijera 1,57 odsto, na 6,15 EUR, a Sveti Stefan hotel 1,54 odsto, na 3,2 EUR.

Ponašanje investitora na nastalu globalnu situaciju, dodala je Vučinić, bio je predvidljiv.

Vučinić je kazala da su to emotivne, a dijelom i racionalne akcije investitora, s tim što je važno ukazati I na sektore koji će u ovoj situaciji ostvariti profite poput farmaceutske industrije.

Najčitanije