fbpx
NaslovnicaArhivaŠćekić: Kvalitetna zdravstvena zaštita je naš imperativ

Šćekić: Kvalitetna zdravstvena zaštita je naš imperativ

Podgorica, (MINA) – Kvalitetna zdravstvena zaštita i razvoj zdravstvenih servisa u korist građana su imperativ Ministarstva zdravlja, poručio je resorni ministar Dragoslav Šćekić.

Iz Ministarstva zdravlja saopštili su da je Šćekić danas razgovarao sa rezidentnim koordinatorom Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori, Piterom Lundbergom i sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i UNICEF-a.

Šćekić je zahvalio Lundbergu na podršci koju UN pruža Crnoj Gori kroz niz aktivnosti definisanih strateškim dokumentima orjentisanim na razvoj i unapređenje države.

“Meni, kao ministru u Vladi koja je nedvosmisleno opredijeljena na putu ka Evropskoj uniji (EU), cilj je suštinsko ispunjavanje obaveza od kojih će dugoročno imati korist građani”, rekao je Šćekić.

Šćekić je naveo da želi da najtješnje sarađuje sa svim međunarodnim institucijama koje namjeravaju da pomognu Crnoj Gori da se razvija kao savremeno i demokratsko društvo.

“Kvalitetna zdravstvena zaštita i razvoj zdravstvenih servisa u korist građana naš su imperativ. Svi koji su partneri na tom putu naši su najbliži prijatelji”, kazao je on.

U saopštenju se kaže da je, tokom susreta posebno naglašena potreba zajedničkog djelovanja na putu Crne Gore ka EU i ostvarivanju Agende održivog razvoja.

Navodi se da je Lundberg upoznao Šćekića sa važnim projektima koje ovaj sistem sa svojim agencijama sprovodi u Crnoj Gori i najavio planove za osnivanje mehanizma za finansiranje kojim će UN dodatno podržati razvoj i ostvarivanje agende 2030.

Šefica SZO Mina Brajović kazala je da je zadovoljna zbog značaja i važnosti intervencija koje je Šćekić prepoznao, a koje su u središtu ostvarivanja agende održivog razvoja sa ciljem unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite.

Predstavnik UNICEF-a Stefan Stanišić pohvalio je saradnju sa Ministarstvom zdravlja i iskazao spremnost za nastavak programa povećanja stope imunizacije kod djece naročito kada je u pitanju MMR vakcina.

On je i najavio pomoć oko podrške dojenju novorođenčadi na porodiljskim odjeljenjima, ali i razvoja Strategije ranog dječjeg razvoja kako s aspekta zdravlja tako i obrazovanja i roditeljstva.

Kako je saopšteno, tokom susreta je posebno naglašen značaj zdravstva kao pokretača ekonomskog rasta svake države.

Sagovornici su se saglasili da Crna Gora može privući dosta direktnih stranih investicija, ali i da zdravstveni sistem mora biti značajno ojačan u kadrovskom i u tehničko-tehnološkom smislu.

“Savremeni trendovi zahtijevaju napredne servise u zdravstvu, a zajedničkom, partnerskom snagom domaćih i međunarodnih institucija moguće je postići sinergiju, koja će za rezultat imati kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu na svim nivoima”, poručeno je iz Ministarstva zdravlja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije