fbpx
NaslovnicaArhivaPowell podstakao rast berzanskih indeksa

Powell podstakao rast berzanskih indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u srijedu su skočili više od dva odsto, zahvaljujući komentarima predsjednika američke centralne banke (Fed). Jeromea Powella, da bi ciklus povećanja kamatnih stopa mogao biti pri kraju.

Dow Jones je skočio 2,5 odsto na 25.366 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,3 odsto na 2.743 boda, a Nasdaq indeks 2,95 odsto na 7.291 bod, prenosi Hrportfolio.

Najveći dnevni skok Dow Jones i S&P 500 indeksa u posljednjih osam mjeseci zahvaljuje se poruci Powella da su kamatne stope sada sasvim blizu neutralnih nivoa, koje ne podstiču, niti sprječavaju rast privrede.

Powell je u govoru u Ekonomskom klubu u Njujorku poručio i da su šanse za rast američke ekonomije pozitivne i da je postepeno povećanje kamatnih stopa bilo usmjereno na balansiranje rizicima.

On je kazao i da očekuje dalji solidan rast ekonomije, nisku nezaposlenost i inflaciju blizu ciljanih nivoa od dva odsto.

Powell je prije dva mjeseca kazao da su kamate još daleko od neutralnih nivoa, pa njegov posljednji govor analitičari smatraju zaokretom i signalom da se ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje tri godine, približava kraju.

„To je sigurno promjena retorike i dobrodošla vijest za ulagače. Powell je poručio da su kamate blizu neutralnih nivoa, pa je moguće da Fed ubuduće neće povećati kamate onoliko koliko su se ulagači plašili”, rekao je direktor u kompaniji Cresset Wealth Advisors, Jack Ablin.

Analitičari očekuju da će Fed u decembru još jednom povećati ključne kamatne stope, 0,25 procentnih bodova, četvrti put ove godine. Oni smatraju da bi u idućoj godini Fed mogao da uspori tempo povećanja kamata, jer se usporava rast najvećih svjetskih ekonomija, što bi moglo negativno uticati i na američku, i jer su cijene nafte posljednjih mjeseci oštro pale, što bi moglo izazvati slabljenje inflatornih pritisaka.

U srijedu je objavljena i druga procjena američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju, kojim je potvrđena prva procjena o rastu od 3,5 odsto na godišnjem nivou.

Analitičari kažu da povećanje spoljnotrgovinskog deficita, smanjenje procjena rasta lične potrošnje i oštar pad prodaje novih kuća ukazuju da se nad dugogodišnjim ciklusom rasta privrede, drugim po dužini u istoriji, sakupljaju tamni oblaci.

Oni procjenjuju da će se rast američke ekonomije u tekućem tromjesečju usporiti na 2,5 odsto.

U deset od 11 najvažnijih sektora cijene dionica su u srijedu porasle, pri čemu najviše, preko tri odsto, u tehnološkom i potrošačkom sektoru. Na gubitku je bio samo komunalni sektor.

Na evropskim berzama u srijedu se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,18 odsto na 7.004 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,09 odsto na 11.298 bodova. Pariski CAC ostao je nepromijenjen, na 4.983 boda.

Najčitanije