fbpx
NaslovnicaArhivaPopović: Fakultet slavi 12 godina samostalnog rada i izvanrednih rezultata

Popović: Fakultet slavi 12 godina samostalnog rada i izvanrednih rezultata

Podgorica, (MINA) – Nikšićki Fakultet za sport i fizičko vaspitanje slavi 12 godina samostalnog rada i izvanrednih rezultata i preko 72 godine dragocjenog iskustva, kazao je dekan Stevo Popović.

On je podsjetio da je nikšićki fakultet, kao posebna organizaciona jedinica Univerziteta Crne Gore, osnovan 5. juna 2008. godine.

Popović je objasnio da je fakultet nastao transformacijom tri studijska programa: Fizička kultura, Sportski novinari i Sportski treneri, koji su, do tada bili sastavni dio Filozofskog fakulteta.

„Odmah nakon oslobođenja (1947-1948), Vlada Crne Gore donijela je odluku o otvaranju Više pedagoške škole na Cetinju, pri kojoj je formiran i Odsjek za fizičko vaspitanje i nauku o čovjeku u dvogodišnjem trajanju, koju sa pravom smatramo pretečom današnjeg fakulteta”, kazao je Popović.

Prema njegoviom riječima, reformisani Odsjek za fizičku kulturu nastavlja da se razvija sa sjedištem u Nikšiću od 1963. godine u okviru Nastavničkog, a kasnije Filozofskog fakulteta.

“Sve do 2008. godine, kada se fakultet izdvaja iz Filozofskog fakulteta i, samostalno nastavlja da, prije svega razvija svoje nastavne programe, da se bavi naučnoistraživačkom, kao i izdavačkom djelatnošću”, kazao je Popović.

On je naglasio da danas, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje predstavlja jednu od najistaknutijih organizacionih jedinica na Univerzitetu Crne Gore.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu glavni cilj bio je da se postave temelji na kojima će se izgraditi sve što je neophodno da svršeni studenti postanu građani globalnog svijeta i da im se omogući da postanu nastavnici, treneri, novinari i naučnici prepoznati mnogo šire od granica naše države.

“Da svojim znanjem postanu nezaobilazan faktor u izgradnji lokalnih i državnih struktura u oblasti sporta i fizičkog vaspitanja, ali i da daju kvalitetan doprinos u razvoju evropskih i svjetskih asocijacija u navedenoj oblasti”, rekao je Popović.

On je posebno istakao naučnoistraživačku djelatnost fakulteta, navodeći da se nalazi na visokom nivou, po broju objavljenih radova i broju citata.

“Naši zaposleni su veoma visoko kotirani na Univerzitetu Crne Gore, ali i u evropskim i svjetskim razmjerama kada su određene uže naučne oblasti u pitanju”, kazao je dekan nikšičkog fakulteta.

Popović je podsjetio da nikšićki fakultet iz godine u godinu nastavlja da razvija svoje časopise Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine koji je indeksiran u dvije najprestižnije baze podataka Web of Science i Scopus, bilježi konstantan napredak kada je citiranost u pitanju”, kazao je Popović.

“Časopis Sport Mont je indeksiran u bazi podataka Scopus, a njegov rejting u protekloj godini prevazilazi najoptimističnija očekivanja sa početka godine, budući da njegov indeks uspješnosti dostiže nivo koji, po pravilu imaju, isključivo časopisi sa dužim stažom u pomenutoj indeksnoj bazi”, kazao je Popović.

On je naglasio da Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću predstavlja mjesto koje okuplja ljude koji vole inovativnu djelatnost.

“Fakultet je mjesto koje njeguje ljude koji žele da razmišljaju o fizičkoj aktivnosti, zdravlju i sportu iz svih multidisciplinarnih perspektiva. Stoga, fakultet predstavlja raznoliku i živopisnu društvenu zajednicu koja je, u punom kapacitetu posvećen nastavi i nauci, i koja, iz trena u tren napreduje najdužim mogućim koracima”, zaključio je Popović.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...