fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarić: Non paper mogao biti konkretniji

Marić: Non paper mogao biti konkretniji

Podgorica, (MINA) – Non paper Evropske komisije (EK) za Crnu Goru jasno ukazuje na duboku krizu crnogorskog društa, ocijenio je direktor Centra za građanske slobode Boris Marić, i dodao da bi taj dokument mogao i morao da bude konkretniji.

EK je, u nacrtu neformalnog dokumenta o napretku u poglavljima 23 i 24, poznatom kao “Non paper”, navela da je zabrinuta zbog spornih imenovanja visokih funkcionera u pravosuđu Crne Gore, i da izazovi ostaju u pogledu cjelokupne situacije na području slobode izražavanja i medija.

“Dokument je naglašeno diplomatskim jezikom prepoznao duboku krizu institucija”, kazao je Marić agenciji MINA.

Kako je rekao, pravosudni sistem, medijske slobode, vd stanje institucija koje je u ovom trenutku zbog političke krize neriješivo, teška ekonomsko socijalna slika, prepoznati su u papiru EK-a.

“Poruka je da su reforme zaustavljene, a možemo reći da postoji nazadovanje”, naveo je Marić.

On smatra da bi dokument morao i mogao biti konkretniji.

“Međutim i pored toga, kao i neki prethodni nalazi međunarodnih institucija, jasno ukazuje na duboku krizu crnogorskog društva”, rekao je Marić.

On je poručio da reforme u pravcu jačanja institucija i njihovo oslobađanje od neprimjerenog političkog uticaja trebaju prevashodno društvu, pa tek onda mogu biti ulog za jačanje pregovaračkog procesa sa Evropskom Unijom.

Najčitanije

novica vuković

Vlada se neće zadužiti za tekuću potrošnju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada se ove godine neće zadužiti za tekuću potrošnju, a novac...