fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeBolji rezultati kompanija podigli indekse

Bolji rezultati kompanija podigli indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama su cijene dionica prošle sedmice porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine kompanija i uvjerenju ulagača da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) naredne sedmice smanjiti kamatne stope.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice ojačao 0,1 odsto, na 27.192 boda, dok je S&P 500 skočio 1,7 odsto, na rekordnih 3.025 poena, a Nasdaq indeks 2,3 odsto, na rekordnih 8.330 bodova, prenosi SEEbiz.

Nove najviše nivoe u istoriji S&P 500 i Nasdaq indeksa najviše se zahvaljuju boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija.

Dosad je 218 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o rezultatima u drugom tromjesečju, pri čemu ih je 75 odsto premašilo očekivanja analitičara. Među ostalim, Alphabet, krovna kompanija Googlea, i Starbucks.

Međutim, bilo je i podbačaja, zbog čega su pale, na primjer, cijene dionica Boeinga i Caterpillara, koje su u sastavu Dow Jonesa, pa je taj indeks porastao znatno manje nego S&P 500.

Pozitivno je na tržište uticao i bolji nego što se očekivao podatak o rastu američke ekonomije.

Bruto domaći proizvod (BDP) ojačao je u drugom tromjesečju 2,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. To je sporije u odnosu na rast u prvom tromjesečju od 3,1 odsto, ali više od procjena analitičara, koji su očekivali rast od 1,8 odsto.

Podatak o BDP-u ojačao je očekivanja investitora da će Fed naredne sedmice sniziti kamatne stope.

“To je baš ono što je tržište trebalo – ne tako slab podatak koji bi upućivao na ubrzano usporavanje ekonomskih aktivnosti, niti tako snažan da bi Fed odustao od snižavanja kamatnih stopa”, kazao je strateg u firmi National Securities, Art Hogan.

Tako se očekuje da će Fed naredne sedmice smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

I na evropskim berzama cijene dionica su prošle sedmice porasle, što se najviše zahvaljuje najavi novih podsticajnih mjera Evropske centralne banke (ECB).

Ulagači su se nadali da će ECB prošle sedmice smanjiti ključne kamatne stope, međutim to se nije dogodilo.

Ipak, čelnici ECB-a su poručili s redovne sjednice da razmatraju mogućnost novih podsticajnih mjera, pa ulagači očekuju da će u septembru ECB smanjiti kamate.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,5 odsto, na 7.549 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,3 odsto, na 12.419 poena, a pariski CAC jedan odsto, na 5.610 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks porastao 0,9 odsto, na 21.658 bodova.

Najčitanije

Olimpijski karavan krenuo sa Cetinja

Podgorica, (MINA) - Osnovna namjera Olimpijskog karavana je da proširi olimpijski duh i pokret...