fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrije jeseni ništa od pregovora za plate 

Prije jeseni ništa od pregovora za plate 


Podgorica, (MINA) – Sindikati zdravstva će tek najesen započeti razgovore o povećanju plata medicinskim radnicima, nakon što Socijalni savjet, Vlada i Skupština usvoje novi zakon o radu, na osnovu koga će zahtijevati povećanje koeficijenta zarada i usvajanje novog granskog kolektivnog ugovora.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva LJiljana Krivokapić kazala je Danu da očekuje da na jesen mogu doći do cilja – povećanja plata jer za to ima novca.

Ona je navela da početak pregovora za povećanje koeficijenta medicinskim radnicima kasni zbog odlaganja sjednice Socijalnog savjeta zbog zahtjeva za povećanje minimalne zarade.

Krivokapić je kazala da će se tek poslije Socijalnog savjeta znati da li će i kada početi pregovori za povećanje plata, navodeći da se čeka usvajanje zakona o radu da bi se krenulo sa usaglašavanjem tog propisa sa Granskim kolektivnim ugovorom u zdravstvu.

“Tražićemo da nam se povećaju koeficijenti zarada i uvećaju plate na osnovu odgovornosti koje imamo, počev od medicinskih sestara. Fokus neće biti samo na povećanju plata, već i na isplati prekovremenog i noćnog rada, načinu rada na sekundarnom nivou, ukidanju radnih subota i nedjelja za koje se rad isplaćuje kao radnim danima”, rekla je Krivokapić.

Predsjednik Sindikata zdravstva Vladimir Pavićević istakao je da će kroz rad u radnoj grupi, koja će ubrzo biti formirana, iznijeti zahtjeve i argumente za povećanje zarada.

On je rekao da ohrabruje činjenica da je Vlada već prepoznala potrebu za veća ulaganja u zdravstveni sistem i u odnosu na prošlu godinu za 32 miliona povećala budžet za ovu godinu, ali da zarade nažalost nijesu povećane.

“Možda će ove godine ta sredstva biti utrošena u plaćanje nekih ranijih dugova zdravstvenih ustanova i sistema u cjelini, ali bez obzira na to mi očekujemo da se značajan dio tih sredstava prelije na zarade”, kazao je Pavićević.

Najčitanije