fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKAP planira da potroši 3,66 hiljada tona prirodnog gasa

KAP planira da potroši 3,66 hiljada tona prirodnog gasa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP), vlasništvo nikšićkog Uniproma, planira da u ovoj godini potroši 3,66 hiljada tona prirodnog gasa, nakon što je u prošloj godini izgradio i pustio u rad infrastrukturu za snabdijevanje tom sirovinom, pišu Dnevne novine.

KAP je na taj način, kako se navodi u Energetskom bilansu za ovu godinu, u potpunosti eliminisao potrošnju lož ulja i prešao na čistije gorivo.

Prema procjenama, najveću potrošnju energenata, sa tendencijom daljeg rasta, u ovoj godini ima eurodizel sa 69,6 odsto.

Ukupan promet naftnih derivata za potrebe potrošnje u Crnoj Gori u ovoj godini planiran je u količini od 350,82 hiljade tona, što je pet odsto više od prošlogodišnje procjene ostvarenja potrošnje.

Snabdijevanje potrošača naftnim derivatima obavljaće veći broj naftnih kompanija koje posjeduju licence za prodaju i snabdijevanje naftnim proizvodima i gasom, shodno Pravilima o načinu i uslovima za izdavanje, izmjenu i oduzimanje licenci za obavljanje energetskih djelatnosti.

Određene količine naftnih derivata, kako je objašnjeno u Energetskom bilansu, preduzeća poput nikšićke Željezare, KAP-a, Direkcije javnih radova, kineske kompanije China road and Bridge Corporation (CRBC), nabavljaju direktnom kupovinom putem međunarodnih tendera.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Šutović bronzana na Evropskom kupu

Podgorica, (MINA) - Crnogorska džudistkinja, Andrijani Šutović, osvojila je bronzanu medalju na juniorskom Evropskom...