fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryĐukanović: Komite preteče borbe za crnogorsku nezavisnost

Đukanović: Komite preteče borbe za crnogorsku nezavisnost

Nikšić, (MINA) – Crnogorske komite koji su se u dva pokreta od 1916. do 1929. godine borili za pravo, čast i slobodu Crne Gore bili su i preteče pokreta za obnovu crnogorske nezavisnosti, ocijenio je predsjednik države Milo Đukanović.

Na svečanosti na Trgu Save Kovačevića u Nikšiću, Đukanović je sa predsjednikom nikšićke Opštine, Veselinom Grbovićem, otkrio spomenik posvećen svim crnogorskim komitima.

Đukanović je, govoreći o podvižništvu i žrtvi, patnjama, stradanjima i sudbinama komita i njihovih porodica, podsjetio na te “junake i borce za slobodu Crne Gore u vrijeme austrougarske okupacije u Velikom ratu, i borce za odbranu njenog državnog dostojanstva nakon nasilnog pripajanja Srbiji 1918. godine”.

Spomenik su u slavu crnogorskih komita podigli Opština Nikšić i Udruženje boraca i antifašista Nikšića, čiji je predsjednik Slobodan Mirjačić podsjetio da je ideja o njegovom podizanju bila stara nekoliko decenija.

Visine je dva metra i 80 centimetara, ima dva kamena stuba koji predstavljaju komitske pokrete, dok je između njih stakleni zeleni stub kao simbol savremene Crne Gore.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

jakov milatović, vaskrs, čestitka

Milatović: Vaskrs da podstakne na jedinstvo među svima koji teže dobru

Podgorica, (MINA) - Predsjednike Crne Gore Jakov Milatović čestitao je Vaskrs građankama i građanima...