fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVeće američke zalihe spustile cijene nafte ispod 75 USD

Veće američke zalihe spustile cijene nafte ispod 75 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 75 USD, jer su veće zalihe u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zasjenile naznake snažnije potražnje u Kini i nagađanja o najavljenom izraelskom napadu na Iran.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila niža 1,14 USD i iznosila je 74,9 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,1 USD nižoj cijeni, od 70,64 USD, prenosi Hina.

U utorak su raspoloženje na tržištu obilježile naznake snažnije potražnje u Kini.

Peking je za narednu godinu odredio uvozne kvote od 257 miliona metričkih tona, više 5,8 odsto od ovogodišnjih.

Analitičari Goldman Sachsa istakli su da je potražnja u azijskom divu, prema njihovim pokazateljima, dostigla u prošloj sedmici najvišu vrijednost u šest mjeseci, dijelom zahvaljujući snažnijoj industrijskoj proizvodnji i prometu u maloprodaji.

Podsticaj cijenama bili su i podaci o globalnim zalihama koji, prema riječima Alexa Hodesa iz StoneX-a, nagovještavaju manjak u snabdijevanju u četvrtom tromjesečju.

Globalne zalihe nafte iznosile su prošle sedmice oko 1,24 milijarde barela i bile su niže pet miliona barela nego sedmicu ranije, prema StoneX-ovoj analizi podataka iz velikih trgovinskih centara.

U srijedu se tržište fokusiralo na najnovije podatke o zalihama u SAD-u.

Zalihe nafte porasle su u prošloj sedmici 1,64 miliona barela. Analitičari su u Reutersovoj anketi procijenili da su uvećane samo 300 hiljada barela.

Trgovci prate i stanje na Bliskom istoku.

Iran je na izraelski napad na Bejrut odgovorio balističkim projektilima na vojne ciljeve u Izraelu, a Tel Aviv je poručio da će uzvratiti, uz signale da bi njegova meta mogla biti i iranska naftna i nuklearna postrojenja.

Američki predsjednik, Joe Biden, rekao je da bi, da je na mjestu Izraela, izabrao drugu metu.

“Tržišni učesnici uračunali su u cijene pretpostavku da će sukob na Bliskom istoku potrajati i da bi sporazum o primirju mogao zapeti u slijepoj ulici”, objasnio je Yeap Jun Rong iz IG-a.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u utorak barel korpe nafte njenih članica poskupio 46 centi na 73,48 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije