fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodrška Ujedinjenog Kraljevstva značajna za napredak u evropskoj integraciji

Podrška Ujedinjenog Kraljevstva značajna za napredak u evropskoj integraciji

Podgorica, (MINA) – Crna Gora visoko cijeni doprinos Ujedinjenog Kraljevstva (UK) u sprovođenju demokratskih i strukturnih reformi, što je od suštinskog značaja za napredak u evropskoj integraciji, kazao je potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović.

On se danas sastao sa direktoricom za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova, Komonvelta i razvoja Ujedinjenog Kraljevstva, Viktorijom Biling.

Kako je saopšteno iz kabineta Ivanovića, tokom sastanka su potvrđeni izuzetno bliski odnosi između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i raspoloženje za dalje produbljivanje ove saradnje.

Ivanović je istakao značaj savezništva u okviru NATO-a, koje predstavlja snažni oslonac za stabilnu bilateralnu saradnju.

On je naglasio da Crna Gora visoko cijeni doprinos Ujedinjenog Kraljevstva u sprovođenju demokratskih i strukturnih reformi, što je od suštinskog značaja za napredak u evropskoj integraciji.

“Posebno cijenimo kontinuiranu podršku Ujedinjenog Kraljevstva evropskom putu Crne Gore, uprkos izlasku UK iz Evropske unije”, kazao je Ivanović.

On je naglasio važnost redovnih razgovora sa britanskim zvaničnicima, uključujući specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, lorda Stjuarta Piča, što dodatno učvršćuje bilateralne odnose.

„Stabilnost Zapadnog Balkana je zajednički interes, te Crna Gora cijeni iskrenu i kontinuiranu podršku Ujedinjenog Kraljevstva u izgradnji sigurnog i demokratskog regiona zasnovanog na vladavini prava i regionalnoj saradnji“, navodi se u saopštenju.

Billing je istakla da strategija britanske Vlade, objavljena u julu 2023. godine, jasno definiše podršku stabilnosti i prosperitetu Crne Gore.

„Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti da podržava jačanje demokratskih procesa, unaprjeđenje vladavine prava i borbu protiv organizovanog kriminala kroz strukturne reforme“, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su ocijenili da ekonomska saradnja ne prati u dovoljnoj mjeri visoko razvijene političke odnose između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva, i da postoji obostrana zainteresovanost da se ekonomski odnosi unaprijede kako bi bili u skladu sa političkom bliskošću.

Ivanović je naglasio da Crna Gora vidi veliki potencijal u uspostavljanju šireg pravnog okvira za saradnju u oblastima trgovine, obrazovanja, nauke i drugih ključnih sektora, što će dodatno produbiti ukupne bilateralne odnose između dvije zemlje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije