fbpx
NaslovnicaArhivaUtvrdili izmjene i dopune Zakona o patentima

Utvrdili izmjene i dopune Zakona o patentima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je danas utvrdila Predlog izmjena i dopuna Zakona o patentima, kako bi se omogućilo nadležnom organu da zaključuje ugovore o saradnji sa državnim ili međudržavnim patentnim zavodima za pružanje informacionih usluga.

Iz Vlade je saopšteno da to uključuje ugovore za pripremu izvještaja o pretraživanju i pisanog mišljenja, kao i da osoba koja namjerava da pribavi izvještaj o pretraživanju sa pisanim mišljenjem da li njegov pronalazak ispunjava određene uslove propisane zakonom, podnosi nadležnom organu prevod patentne prijave na engleskom jeziku i snosi troškove postupka.

“Nosiocu patenta se omogućava da, ukoliko nije podnio prijavu patenta za isti pronalazak ni jednom zavodu koji je preciziran važećim zakonom, može zatražiti od nadležnog organa da pribavi rezultat ispitivanja patentibilnosti njegovog pronalaska putem jednog od međudržavnih zavoda, s kojima ima potpisan ugovor o saradnji”, navodi se u saopštenju nakon sjednice.

Razlika u odnosu na dosadašnje zakonsko rješenje sastoji se u činjenici da je do sada bilo moguće da nosilac patenta pribavi rezultat ispitivanja patentibilnosti njegovog pronalaska samo putem jednog od državnih patentnih zavoda države sa kojom nadležni organ ima potpisan ugovor o saradnji.

“Pored ostalog, utvrđeno je da podnosilac zahtjeva za poništavanje patenta snosi troškove nadležnog organa i troškove koje naplaćuje državni patentni zavod sa kojim je zaključen ugovor o saradnji, a u vezi sa postupkom poništaja patenta. Predloženim izmjenama i dopunama je važeći zakona usaglašen sa Sporazumom o primjeni člana 65 Konvencije o priznavanju evropskih patenata u dijelu preciziranja jezika na kojem je nosilac patenta dužan da dostavi nadležnom organu patentni spis”, navodi se u saopštenju.

Vlada je danas usvojila Izvještaj o realizaciji aktivnosti iz Programa za suzbijanje neformalne ekonomije u Crnoj Gori od ove do 2026. godine, za prvih šest mjeseci ove.

„Cilj Programa je smanjenje učešća neformalne ekonomije u bruto domaćem proizvodu (BDP), dok se svrha Programa najvećim dijelom odnosi na smanjenje neformalnosti kod registrovanih preduzeća i preduzetnika, uključujući prvenstveno poresku evaziju odnosno neprijavljivanje prihoda ili trampa legalnom robom i izbjegavanje plaćanja punih poreskih obaveza“, rekli su iz Vlade.

Program, kako se dodaje, donekle obuhvata i mehanizme smanjenja nelegalnih aktivnosti koje takođe utiču na niže prihode budžeta i niži ekonomski rast od potencijalnog.

„Opšti cilj Programa je smanjenje učešća neformalne ekonomije u ukupnoj privrednoj aktivnosti koji je operacionalizovan kroz pet operativnih ciljeva koji se ostvaruju sublimacijom rješenja u prevazilaženju identifikovanih uzroka neformalne ekonomije“, navodi se u saopštenju.

Ti ciljevi obuhvataju stimulativne i preventivne akcije u cilju pojednostavljenja procedura i smanjenja troškova poslovanju privrede i registrovanju zaposlenosti, aktivnosti na podizanju društvene svijesti o negativnim implikacijama neformalne ekonomije i jačanje uloge obrazovanja, kao i represivne akcije i aktivnosti odvraćanja kroz jačanje nadzora i primjena odgovarajućih sankcija u odnosu na one koji imaju koristi od prikrivenog rada, kao i zaštita neformalno registrovanih.

Izvještaj sadrži detaljan pregled planiranih aktivnosti po svim operativnim ciljevima, sa statusom realizacije.

Vlada je usvojila Izvještaj o Zakonu o željeznici, kojim je propisano da se razvoj željeznice planira strategijom razvoja programa izgradnje, održavanja, rekonstrukcije i modernizacije željezničke infrastrukture za prošlu godinu.

„Godišnji program sadrži radove na održavanju prema vrstama, obimu i iznosu finansijskih sredstava, troškove za upravljanje i regulisanje saobraćaja, planirane radove na modernizaciji, rekonstrukciji i izgradnji infrastrukture“, dodaje se u saopštenju.

U Izvještaju se navodi da je Željezničkoj infrastrukturi u prošloj godini iz sredstava budžeta uplaćen iznos od 14,99 miliona EUR, od čega 9,99 miliona EUR za tekuće održavanje, a 4,99 miliona za plaćanje dospjelih obaveza po međunarodnim kreditima.

„U prošloj godini, ŽICG je, po osnovu naknada za zakup poslovnih prostora i korišćenje zemljišta, kao i za naknade po osnovu korišćenja postavljenih optičkih, elektroenergetskih i telekomunikacionih kablova u pružnom pojasu, fakturisala, bez PDV-a, iznos od 846,55 hiljada EUR“, rekli su iz Vlade.

Na osnovu ostvarenog obima rada u prošloj godini, za trase putničkih i teretnih vozova fakturisano je 796,6 hiljada EUR bez PDV-a operaterima, od čega Željezničkom prevozu 112,3 hiljade EUR, a Montecargu 684,3 hiljade EUR.

„Zbog problema u likvidnosti, željeznička preduzeća duguju Željezničkoj infrastrukturi na kraju prošle godine 3,12 miliona EUR, od čega Željeznički prevoz 654,61 hiljadu EUR, a Montecargo 2,46 miliona EUR. Ukupne obaveze ŽICG po osnovu otplate međunarodnih kredita za rekonstrukciju i modernizaciju na kraju prošle godine iznose 29,44 miliona EUR“, pokazao je izvještaj.

Uzimajući u obzir prethodno navedeno kao i činjenicu da godišnje obaveze za zarade zaposlenih iznose oko 8,5 miliona EUR, pri čemu je prosječan broj zaposlenih u toku prošle godine 804 sa prosječnom zaradom od 634 EUR, obaveze prema dobavljačima iz poslovnih sredstava 1,33 miliona EUR, a obaveze po osnovu poreza i doprinosa na zarade 4,32 miliona EUR, evidentno je da ŽICG ne može iz poslovnih sredstava da finansira bilo kakvo investiciono ulaganje kao ni vraćanje međunarodnih kredita, tako da sredstva za ulaganje u infrastrukturu koja se opredjeljuju iz budžeta na godišnjem nivou treba da budu značajno veća.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije